Szamárfül Családi Fesztivál
Szamárfül Családi Fesztivál
Happ Zsuzsa / 2018-08-15 súgó
Ha felsorolnánk a hatodik Szamárfül Családi Fesztivál programjait (augusztus 17-19.), azzal megtelne ez az oldal teljes terjedelmében. Helyette úgy döntöttünk, inkább megpróbálunk kiemelni néhány izgalmas részletet Szécsi Máté programigazgató segítségével.

A Szamárfül az egyik legnépszerűbb a hazai családi programok kínálatában. Tapasztalatai szerint mitől ennyire kedvelt a fesztivál?

Az elmúlt években valóban az ország egyik legnagyobb családi fesztiváljává nőtte ki magát a rendezvény. Az ország minden pontjáról vannak vendégeink, akik kifejezetten a Szamárfül miatt érkeztek Pécsre. Ennek azért is örülünk, mert ezzel nem csak a fesztivált, hanem Pécs városát is népszerűsítjük. Azt gondolom, ennek a sikernek nagyon sok összetevője van. Elsősorban az a szeretet, amivel várjuk ide a családokat, de a környezet is hozzájárul ehhez, a fantasztikus adottságokkal bíró Zsolnay Negyed. A helyszín nagy előnye, hogy szabadtéren, de mégis zárt helyen vannak a gyerekek, és a szülők is le tudnak ülni megnézni egy-egy előadást, ami őket érdekli. A programunk pedig nagyon komplex, minden olyat szerepeltetünk, ami egy gyereknek vagy fiatalnak érdekes lehet, legyen az színház, koncert, foglalkozás, játszóház vagy interaktív műhely.

Mit emelne ki az idei programok közül?

Inkább programcsoportokat mondanék. A játszóházak nagyon sokfélék: lesz, ahol Legózni lehet, máshol robotokat építeni, de lehet zöldségekből hangszereket is készíteni. Egyes koncertek komolyzenei, mások népzenei alapúak és lesznek sztárvendégeink, mint Szalóki Ági vagy Farkasházi Réka. Több mint tíz bábelőadással érkeznek különböző társulatok a fesztiválra. Bizonyos foglalkozások időbeli aktualitásuk okán kapcsolódnak az iskolakezdéshez, lesz például olyan, ahol újrahasznosított anyagokból iskolaszereket készíthetnek a gyerekek. Nagyon érdekesnek ígérkezik a Kispék Műhely, ahol a gyerkőcök megismerkedhetnek az alapanyagokkal egészen az alapoktól és azzal is, hogy azokból hogyan készül el egy finom kifli vagy egy cipó. Rendszeres programelem a fesztiválon a Kincses Piac, ami egy kirakodóvásár, ahová a gyerekek elhozhatják a már megunt játékaikat és egymás között értékesíthetik vagy csereberélhetik. A színjáték-automata pedig egészen egyedi, új programunk: a gyerekek egy szerencsekerék pörgetésével kapnak egy feladatot, amiből fel kell készülniük, majd egy green box háttér előtt, egy sátorban kell előadniuk a produkciójukat – például meserészletet, verset, dalt, ahol egy kamera veszi őket, és kint a közönség egy kivetítőn nézheti azt. Ezután a játékos vizsga után kapják meg a gyerekek a színészdiplomájukat.

Hány látogatót várnak az idei Szamárfülre?

A tavalyi évben gyakorlatilag teltház volt. Idén is erre számítunk, ezért több mint ötszáz ember gondoskodik majd arról a fesztivál ideje alatt, hogy a kicsiknek jobbnál jobb programjaik legyenek.

Részletes program ITT.

lokál
Eximó Jégrém: Magasztalan
 
súgó
Farsangoló HANGoskodás
 
súgó
Nyári táncházak