Célegyenesben az előítéletekről szóló előadás
Célegyenesben az előítéletekről szóló előadás
/ 2017-03-07 súgó
A Pécsi Keret Alkotó Csoport a Fogd A Kezem Alapítvánnyal, a SZÁMÁ DA NOJ – Vigyázz reánk Egyesülettel, a Pécsi Református Kollégium Gimnázium diákjainak közreműködésével, valamint a PTE Művészeti Karával közösen, romák és fogyatékossággal élők bevonásával egy darabot állított színpadra az előítéletekről és a befogadásról Magadról nem akarsz beszélni? címmel. Az ősbemutató március 9-én lesz a Művészetek és Irodalom Házában. A színdarabot Kiss Tibor Noé írta.

A projekt célja a fiatal korosztály színházi nevelése előadóművészet által, a társadalmi integráció kapcsán a kisebbségi csoportok rétegkultúrájának és integrációs problémáinak bemutatása. Ezt a projektbe bevont roma és fogyatékossággal élő színészek szemléletével érik el. A színházi nevelési foglalkozások során minden esetben társadalmi, erkölcsi vagy lélektani problémákat járnak körül a fiatalokkal közösen.
A darabban hétköznapi előítéleteinkkel találkozhatnak majd a nézők: „Minden cigány lop, nem?”, „Csilla sokkal okosabb annál, mint amilyennek látszik.”, „...igazából veled kellene járnia csajozni, mert te olyan kedves vagy, értesz a nyelvükön, és ilyenkor nem jelentesz számára konkurenciát...”.
A darab alkotói úgy vélik, mindannyian előítéletesek vagyunk! Előítéleteink ketrecbe zárnak minket, csökkentik mozgásterünket, meggátolnak szabadságunk megélésében. Minél bátrabban közelítünk embertársunkhoz, minél közelebb merünk menni, merjük meglátni a sztereotípián túl a személyiséget, annál boldogabbak és felszabadultabbak lehetünk. A darab kimerevített pillanata lehetőséget teremt az önreflexióra.

Projektgazda: Keret Alkotó Csoport Kulturális Egyesület

Együttműködő szervezetek: Fogd A Kezem Alapítvány, a SZAMA DA NOJ – Vigyázz reánk Egyesület, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara.

A projekt támogatója a Norvég Alap, projektazonosító: HU07-0186-B1-2016.

A támogatás mértéke: 38180,16 Euró.

Projekt weboldal: www.akvarium-egy-archaikus-mese-ma.blogspot.hu

(X)

súgó
Vince patak Regatta
 
zene
Flipside Open Air
 
zene
„Mindig énekelni és írni fogok” – boebeck