Jó ütemben halad a pécsi szennyvíztelep kapacitásbővítése
Jó ütemben halad a pécsi szennyvíztelep kapacitásbővítése
promo / 2022-01-19 lokál
90%-ot meghaladó készültségi szinten áll a „Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése” projekt, így hamarosan megkezdődhetnek a felújított telep üzempróbái és beüzemelése.

A Tettye Forrásház Zrt. által működtetett szennyvíztelep jelenleg Pécs és 12 környékbeli település szennyvizét tisztítja. A megnövekedett csatornahasználat és a jövőbeli bővítések miatt szükségessé vált az üzem kapacitásának növelése. A projekt keretében a két meglévő biológiai medence mellé egy új 9000 köbméter térfogatú műtárgy épült, így most már összesen 27000 köbméterre nő a biológiai tisztító térfogat.

A beruházás részeként az elavult létesítményeket elbontották, helyettük új műtárgyak és gépházak létesültek, egyes régi elemeket és épületeket felújítottak, a régi technológiai eszközök helyett pedig korszerű, hatékony és gazdaságos berendezések gondoskodnak a szennyvíz tisztításáról.

Jelenleg az előmechanikai (fogadóműtárgy, rácsgépház, homok- és zsírfogó, valamint előülepítő) és az iszapvíztelenítő vonal műtárgyainak üzempróbái zajlanak. A régi biológiai medence átépítésének befejezésével a telep a biológiai tisztítást teljes kapacitással fogja végezni. A közeljövőben az utolsó utóülepítő műtárgy is beüzemelésre kerül, amelyen új kotrószerkezetet és új uszadék-elvezető rendszert alakítottak ki.

A pécsi üzem Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb szennyvíztisztító telepe. A fejlesztése a KEHOP-2.2.2-15-2016-00056 azonosítószámú projekt keretében mintegy 7,2 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg.

(X)

zene
Amper szilveszter: DAIDAI + Esmen
 
lokál
Portré: Tengler Gergely - TG
 
lokál
Terepfutás a Mecsekben