Tányérokon és poharakban az ősz
Tányérokon és poharakban az ősz
Müllner & Kálmán Content Lab / 2023-11-20 ételital
A szezonális kínálat finom áthajlásait legelőször színeiben fedezhetjük fel: mélybordók, narancsok, rozsdabarnák és arany csillan a tányérokon és a poharakban. Évszakos körképünk az őszi Pécs vendéglátóhelyeiről.

Melegítő menük

Ha a Lyr (Ferencesek utcája 4.) provanszi fűszeres paradicsommártásban fürdőző sós kölesgombócára vagy a lime-os korianderes rizzsel tálalt indiai vöröslencse-padlizsán curry-jára gondolunk, akkor szinte már hiányzik is az esőkabát és a kalucsni, hiszen ezek azok a fűszerek és ízkombinációk, melyek igazán átmelegítik a vendéget.

A Blöff Bisztró (Jókai tér 5.) régóta őszi étlapjára varázsolja a szezon libás variációit. A menüből az alábbi fogásoknak drukkolunk: ropogós libacomb vörösboros lilakáposztakrémmel, illetve a rozé kacsamell sütőtök-variációkkal, ami mellé gesztenyés nudli jár mogyorós morzsában. Ennél emblematikusabban aligha lehetne megkomponálni mindazt, amiért a novembert mégis várjuk.

A Soul Kitchen (Nagyszkókói út 2.) nem aprózta el az őszi fűtőelemeket friss, őszi étlapján, csupa mély íz és szín, hiszen a sóban sült céklától az őszi zöldség curry-ig, a sörben sült sertéscsülöktől a vaddisznó pörköltig és hű fegyverhordozójáig, az erdei gombás zsemlegombócig tart a spektrum, ami után mondjuk nagyjából már csak beköltözni szeretnénk az intézménybe, annyira az otthon melegét idézik a fogások.

Már régóta a Rokuschba (Rókus utca 7.) zarándokol, aki tea-ügyben többre vágyik, mint egy – amúgy távolról sem alábecsülendő – filteres áztatás. Azontúl, hogy kíváncsian várjuk a legújabb pizzás dobásukat, az örökzöld sütőtök is megunhatatlan itt, pláne abban a szendvicsben, amiben a sütőtökkrém, a bacon, a cheddar, a pirított tökmag és a rukkola együttesen dolgozik azon, hogy jóféle elégedettség-érzetet hozzon egy szimpla pillanatba.

Az omlós BBQ marhapofa és a friss kovászos bagett kombinációja elöl sosem hajolunk el, de ha már az Elevenben (Széchenyi tér 7.) járunk, a magunk részéről bármilyen évszakban eminens módjára jelentkezünk a cava-kóstolóra is, hiszen ami nyáron hűsít, az télen vonzóan csilingel: buborékot mindenkinek!

Bízzunk benne, hogy a Márton-napi különkiadás után is tettenérhetjük a morzsa (Király utca 42.) már leírva is költészetbe hajló kombinációit, ugyanis a friss libatepertő és zsír, kenyér, savanyú, valamint a konfitált comb, hagymás törtburgonya, birsalmakompót együttesek miatt megéri az a pár ballonkabátos, szelesebb, ködösebb nap-

Belülről fűtő kortyok

Ha mindeközben bögrénket is megtöltenénk valamilyen átölelő itallal, akkor is találunk megoldást. Készülhetnek az italok felnőtt- és gyerekbarát módon is, hisz a jó kedvhez nem feltétlenül kell alkoholosnak lennie italunknak: az édes ízek, főként a csokoládé, igazoltan jó hatással van a boldogsághormonjainkra. És vannak olyan fűszerek is, amelyek használatával nemcsak izgalmas ízek kerülnek szokásos teánkba, kakaónkba vagy kávénkba, hanem azok fokozhatják is belülről fűtő hatásukat, ahogy a Reggeli (Király utca 23-25.) kurkumás vagy sós karamellás lattéja. Vagy a Heaven Chocolate (Bálicsi út 2/3)forró csokija. És azt már mondtuk, hogy a bonbonok micsoda testi-lelki jólétet okozhatnak?

 

zene
Téveszme, Petofi, Counter Clockwise
 
zene
Virrasztók – Utolsó virrasztás
 
súgó
Don Quijote (DoNkiHÓtE)