40 alatt 40
40 alatt 40
Kanyar Adrienn - Zöldhegyi Ákos / 2020-08-10 lokál
Adrienn és Ákos vagyunk, történetünk egy igazi pécsi sztori. Itt ismerkedtünk meg, itt kezdtünk közös életet. Én (Adrienn) zongoristaként dolgozom, gyakran láthatjátok koncertek műsorán a nevemet, Ákos pedig szabadidejében fotózik.

Hogy mi is ez a fent említett sztori? Egyik nap, amikor a Facebookot görgettem, rábukkantam egy képre, melynek címe 30 alatt 30 ország volt. Egy szimpatikus srác volt a fotón, aki a harmincadik születésnapjáig harminc különböző országba látogatott el. Mivel megrögzött utazó vagyok, azonnal eldöntöttem, hogy ebből a challange-ből én sem fogok kimaradni. Jöttek is sorban az utazások, országok, kultúrák, aztán egyik nap Ákos, itt Pécsen... Mivel ő közben harminc lett, szomorúan konstatáltam, hogy ebben nem igazán fogunk társakká válni, hiába szeret ugyanúgy utazni, mint én. Ekkor jutott eszünkbe: nem csak harminc alatt van élet! Rátettünk egy lapáttal, lenulláztuk magunkat és úgy döntöttünk, 40 éves korunkig 40 különböző országba fogunk elutazni együtt.

Manapság ez nem olyan bonyolult már, mint mondjuk 20 éve, viszont sok ismerősömtől hallom, hogy nem ismerik a módját az utazgatásoknak, és nem mernek elindulni. Ákossal eldöntöttük, hogy segítünk másoknak és létrehoztuk a 40 alatt 40 oldalunkat, ahol minden egyes utazásunkról igyekszünk egyszerű, tiszta információkat adni, hogy mások számára is elérhetővé váljanak ezek az utak. Igyekszünk mindent hitelesen visszaadni, így a munkamegosztás úgy működik nálunk, hogy én írok, Ákos fotóz. Jelenleg éppen Portóba készülünk, majd – ha megnyitják – augusztusban Marokkóba. Szeretnénk, ha azt a szeretetet, amit az emberek, kultúrák és a természet felé érzünk, átadhatnánk másoknak és segíthetnénk, hogy ők is megtapasztalhassák ezt.

Azonban még mindig sokan nem hiszik, nem tudják, hogy milyen olcsón is lehet ezt csinálni. Nem ismerik, hogy az utazás manapság már egyáltalán nem csak luxusáruként létezik. Nem tudják mi lesz, ha leszállnak a reptéren, hogyan jutnak a városba, hogyan tudnak egyik helyről a másikra jutni. Mi ebben is szeretnénk segíteni és olyan egyszerű dolgokat is közölni, hogy hol találsz jegyautomatát, vagy hogyan vegyél vonatjegyet az adott országban, na, meg hogy mennyiért! Sokszor fillérekből hozunk ki utakat! Amikor egyszer egy kolléganőmnek meséltem, hogy mennyiből hozok ki egy hétvégi kiruccanást, el sem akarta hinni. Megkért, hogy segítsek neki, hiszen mindenki vágyik kalandokra. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy milyen egyszerűen lehet ezt csinálni, s mellette felhívni a figyelmüket fontos dolgokra.

Érdekes, hogy általában egy-egy utazás során sosem a grandiózus épületek, pazar városok és híres műemlékek voltak azok, amelyek meghatottak, persze ezek miatt indultam el. Sosem felejtem el viszont a hűs limonádézást a családdal a fák alatt Montenegróban, az éneklő híveket egy indiai templomban, vagy egy zsebkendőárus árva kisfiú tekintetét Marrakesh bazárjában. Ezeket a momentumokat szeretnénk mások számára is megtapasztalhatóvá tenni. Szeretnénk kinyitni az emberek szemét a világra úgy, hogy közben az előttünk álló 10 év 40 országából 1000 kalandot mesélünk nekik.

 

súgó
Rendezés
 
ételital
Egyéjszakás kaland a Góréban 
 
lokál
Eximó Jégrém: A damaszkuszi útra nincs retúrjegy