Együtt kerekebb!
Együtt kerekebb!
Bite Orsi / 2019-10-25 lokál
A fogyatékossággal élő embereknél nem csak a testi és lelki egészségük javításához, hanem a társadalmi és munkaerő-piaci integrációjukhoz is nagymértékben hozzájárul, ha rendszeresen sportolnak. Ennek kapcsán szervez kétnapos nemzetközi kerekesszékes kosárlabdatornát és érzékenyítő programot a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség (BMKSz) és a PTE PEAC Parasport szakosztálya. Janovics Lászlóval, a BMKSz elnökével beszélgettünk.

„Több mint fél évszázados története van ennek a sportágnak, Amerikában a sérült katonai veteránok találták ki a játék alapjait. A paralimpiai közvetítésben láttuk, hogy a kosárlabdának ez a speciális változata egy rendkívül érdekes, látványos technikai sport”– avat be a kezdetekbe László. „A BMKSz-ben ezért 2016-ban elhatároztuk, hogy szervezünk Pécsett egy kerekesszékes kosárlabda csapatot, azzal a céllal, hogy megismertessük a helyi sérült emberekkel a sportágat, a sportolás szépségét. Hazánkban jelenleg Sopronban, Budapesten, Miskolcon és Pécsett van csapat, az első hazai bajnokságot a 2013/14-es szezonban bonyolították le. A sportág szerepel a paralimpián, így megvan a cél a hazai válogatott előtt is.” Az edzésekkel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a sérült sportolók tagjai lehessenek egy összetartó csapatnak, példát mutatva a sorstársaknak és az épek társadalmának egyaránt. Az október 26-27-re szervezett tornán a hazai csapatok mellett egy horvát együttes, a Slavonski Brod is részt vesz. Az eseménnyel a játékostoborzás mellett az érzékenyítés a fő célja a szervezőknek. Széleskörű támogatottsággal bírnak, így minél több játékost szeretnének bevonni a foglalkozásokba. A legnagyobb nehézséget a fiatal mozgássérültek aktivizálása jelenti. „Sajnos nem egyszerű őket kimozdítani otthonról, félnek az ismeretlentől. Semmi mást nem kérünk tőlük, csak azt, hogy jöjjenek el, és nézzenek meg egy edzést. Azután döntsenek arról, szeretnének-e élni a lehetőséggel vagy sem.” Céljuk, hogy megmutassák, sérülten is van értelme az életnek, a fogyatékossággal élő embernek is vannak a sportolás által lehetőségei és sikerélményei.

Az érzékenyítő program során minden érdeklődő kipróbálhatja a kerekesszékes kosárlabdán kívül a Pécsett űzhető parasportokat is. A torna október 26-27-én lesz a Nemzeti Kosárlabda Akadémián (Megyeri út 74.), a belépés ingyenes.

zene
Color Night a Siklósi Várban
 
lokál
Portré: Oláh Eni
 
zene
Heatwaves Open Air