Kipu
Kipu
Morvai Zsolt / 2017-05-25 zene
Nemrég mutatta be második nagylemezét a Kipu, amin kissé más hangulatokat pengetnek az eddigiekhez képest. Többek között erről is kérdeztük őket.

Néhány hete jelent meg második nagylemezetek Hibás címmel. Milyenek az eddig érkezett reakciók?

A barátainknak tetszik.

Hallatszik, hogy kicsit jobban elfordultatok a megszokott stílusotoktól. Ez egy tudatos döntés volt, vagy esetleg Zsidó Ákos csatlakozása hozta az új hangzást?

Az elfordulás inkább az időnek köszönhető. Sokat értünk zeneileg az előző anyag óta és ennek megfelelően tisztultak, formálódtak az új dalok. A stúdióban aztán megkapták a végleges formát, olyat, amit elképzeltünk. Aztán a végeredmény tette egyértelművé, hogy ezekhez a dalokhoz már nem vagyunk elegen hárman. Egyébként is terveztünk már egy új tagot, az meg, hogy Ákost megtaláltuk, egy nagyon nagy szerencse.

Tudnátok mesélni az új album születéséről?

Az a pár év, ami eltelt az első lemez óta, igazán tanulságos volt minden szempontból. Igyekeztünk megtalálni a helyünket, és próbáltunk mindent a helyére tenni magunkban is. Nem sikerült, de azért haladunk... A lényeg, hogy a zenélést is mindenkinek fel kellett mérnie, hogy milyen szerepet tölt be az életében és feltenni magának a kérdést, akarja-e jelen formájában csinálni. Arra viszont rájöttünk, hogy még a sok nyűgjével együtt sem tudunk megválni a zenekartól és egymástól sem.
A szövegvilág és a dalok hangulata komorabb lett, mint az előző lemezen, ez talán a korral jár, talán csak pont ilyen életcikluson mentünk keresztül. Az biztos, hogy az anyag letisztultabb, tömörebb és súlyosabb.

Hogyan jött a próbatermes videók ötlete?

Az ötlet Kálocz Tamásé volt, aki az elejétől fogva nagyon sokat segített nekünk. Meg akarta már csinálni ezt több zenekarral is, mi meg úgy voltunk vele, hogy bármi is lesz, mi megcsináljuk. Úgy éreztük, ez egy fasza ötlet és közelebb is áll hozzánk, mint tátogni valami kliphez.

Hol láthatunk titeket legközelebb? Nemsokára kezdődik a fesztiválszezon!

A Fishing on Orfűn 10. alkalommal lépünk fel, azon kevés bandák közé tartozunk, akik mindegyiken ott voltak, együtt öregedtünk a fesztivállal. Ezen kívül a MésziStock állandó nyári programunk, de szeretnénk menni az Ördögkatlanra és a FEZEN-re is, de azokról a kései lemezmegjelenés miatt lehet, hogy már teljesen lecsúsztunk. Inkább ősszel akarunk egy kisebb klubturnét összerakni, valamint nyáron szeretnénk új dalokat írni, immár négyesben.

ételital
Látkép a pult mögül
 
zene
Paradicsomos ragga-rock - Tomatoes Attack
 
lokál
Menekülés a vízbe