Spéci gasztro-meló – Mikrozöldség-termesztő
Spéci gasztro-meló – Mikrozöldség-termesztő
Müllner & Kálmán Content Lab / 2024-04-26 ételital
Ehető növényi palánta? Nyugi, nagy valószínűséggel akkor is ettünk már, ha nem tudtunk róla. Az éttermi konyhákban és a háztartásokban is egyaránt kreatívan használható mikrozöldségek csodálatos világában a termesztő kalauzolja el az olvasókat.

A superfood-ok korát éljük, a mikorzöldek pedig tökéletesen megfelelnek ennek címkének. A csíra nem egyenlő a mikrozöldséggel, hiszen a csíra 3-5 nap alatt fejlődik ki a magból és csak vízzel kell gondozni. Ilyenkor a csírát, a gyökeret, a magházat, a sziklevélkezdeményt együtt lehet fogyasztani. Magas vitamin- és ásványianyag tartalommal bír, hiszen a magban a majdani növény növekedéséhez szükséges tápanyagokat koncentráltan foglalja magába, ezért is előnyös csírát fogyasztani – minderről Győrváry Gáborral, a Vásárcsarnokban található Mikrozöldség Farm pavilonjának alapító-tulajdonosával beszélgetünk, aki nem csak lelkes mikrozöldség termesztő, de maga is napi szinten fogyasztja azokat. Kedvence a pár hetes reteknövényke, amitől minden étel igazán különleges lesz. 

Még az űrben is

A mikrozöldségek nevelésénél azonban már megjelenik valamilyen termesztőközeg. Ez lehet hagyományos termőföld vagy éppen tőzeg, de Gábor inkább kókuszrostot használ, ami kiváló palántanevelő közeg. A csírázás után 7-9 napig napfénynek vagy mesterséges fénynek vannak kitéve a növények, így a fotoszintézis során növényi fehérjét és élelmirostot is termelnek amellett, hogy megtartják magas ásványianyag- és vitamintartalmukat. Így ezek a növénynövendékek nemcsak egészségesek, de táplálóak is, hiszen rendkívül magas a proteintartalmuk. Többek között ezért tudják a mikrozöldségeket az űrhajósok is hasznosítani, hiszen pár nap alatt megnőnek, friss és tápanyagban gazdag táplálékként szolgálnak, akár a világűrben is.

Több mint dísz

Az éttermek már jó ideje felfedezték maguknak a mikrozöldeket, az ételek, a tányérok díszítésénél a vágott petrezselyem helyett például gyakran találhatunk édeskés ízvilágú zsenge zöldborsóhajtást, de távolról sincs itt vége a sornak. Gáborék pavilonjában kapható zöldborsó, búzafű és napraforgó az édesebb szekcióból, de van brokkoli, mustár, vöröskáposzta és retek is – mini változatban. A környékbeli éttermek felfedezték és keresik az aprózöldeket, emellett Gábor tapasztalata szerint az utóbbi két évben a vevőkör nagyobb részét egyre inkább az egyéni vásárlók teszik ki, hiszen az igényes és egészségtudatos otthoni gasztronómia részévé vált a mikrozöldség is.

Természetesen hibrid

Gábort gépészmérnökként mindig is érdekelte a termesztőrendszerek kiépítése, a mesterséges növénytermesztéssel pedig már korábban is foglalkozott hobbi szinten. Persze, mint minden rendszert, ezt is lehet fejleszteni: „Álmom egy olyan körforgásos gazdaság, ahol a teljesen mesterségestől a hibriden át, az organikus zöldségtermesztésig egy körforgásban állítok elő mindent. Ezen mikrozöldségek termesztése annyiban mesterséges, hogy beltéren klimatizált, szellőztetett környezetben, megfelelő helyen vannak” – avat be minket Gábor. A termesztőközeg viszont teljesen organikus ebben az esetben is, nem kapnak se tápszer-, se műtrágyaoldatot, ellenben kókuszrostban nevelkednek.

 

 

 

zene
Poniklo Imre szólóest
 
súgó
Jiuta – Tradicionális japán koncert
 
lokál
Lehet, hogy az MI ellenőrizte kedvenc kütyüd minőségét?