Az Aktív Misina ötletgazdái
Az Aktív Misina ötletgazdái
Papp András / 2021-05-20 lokál
Mozgás- és túraközpont létesül a Misinán, közvetlenül a TV-torony szomszédságában. A látványterveket már ismerjük, de eddig nem tudtuk, kikhez is köthető ez a fantasztikus elképzelés. A győztes pályázat ötletgazdáival beszélgettünk.   

Mi volt az ötlet fő vezérelve, miért gondolta úgy, hogy ez a funkció lenne a legmegfelelőbb a Misinára?

Viniczainé Kovács Ildikó: A 80-as, 90-es években, mint felnőtt válogatott tájékozódási futó – és nemzetközi világversenyek résztvevője – láttam skandináv mintákat arra vonatkozóan, hogyan lehet megoldani a város közeli erdőkben, parkokban az öltözési, és a sportolás idején felmerülő csomagmegőrzési problémákat az éppen ott edző, túrázó vagy egyéb rekreációs tevékenységet folytató embereknek. Magában az elhagyott épületben ezért modern, de olcsóbb kivitelezésű padok, öltözőszekrények, vizes blokkok, kisebb automaták elhelyezését javasoltam.

Dányi Tibor Zoltán: Az én javaslatomban egy Intermodális Turisztikai Csomópont és Piknik-park kialakítása szerepelt. Javasoltam többek között olyan ingyenes szolgáltatások kiépítését, mint ivókút, WC, pelenkázó, telefontöltő, Wi-Fi, önkiszolgáló kerékpár/sí/szánkó/snowboard-szerviz. A cél az volt, hogy a kirándulók ne csak a TV-torony miatt jöjjenek ide, hanem a Piknik-parkban főzzenek, grillezzenek, miközben élvezik a Mecsek csodás természeti környezetét. 

Vető Bálint: Mindenképpen olyan funkciót szerettem volna javasolni, ami nemcsak a Misina-tetőt, de az egész Mecseket vonzóbbá, könnyebben elérhetővé és megismerhetővé teszi a pécsiek számára. Remélem, hogy az Aktív Misina-terv ezt elősegítheti.

Mit gondol, mennyire járul hozzá a beruházás ahhoz, hogy a környék újra kedvelt célpontja legyen a pécsieknek?

Viniczainé Kovács Ildikó: Azt gondolom, nagyban hozzájárul majd, hogy újra célpont lehessen, ugyanis a Misina nem látogatottsága annak is köszönhető, hogy a leromló épület kinézete nagyon lehangoló és elhagyatott terület látszatát kelti. Sok esetben a mozgásra vágyók járműveinek gyakori feltörése ellehetetlenítette ezt a területet, függetlenül attól, hogy gyönyörű természeti környezetben fekszik.

Dányi Tibor Zoltán: Biztos vagyok benne, hogy fellendíti a látogatottságot. Ha azonban hosszútávon szeretnénk élvezni a Misinát és szolgáltatásait, akkor a megfelelő színvonalú kivitelezés mellett legalább annyira fontos a nívó fenntartása. Ez akkor lehet könnyen megvalósítható, ha minél többen érzik magukénak a régi-új kirándulóhelyet.

Vető Bálint: Az utóbbi évtizedekben sajnálatos módon a Mecseken lévő infrastruktúra borzalmas mértékben leromlott. Az Állatkert rendbehozatala után a Misina-tető rehabilitálása is fontos állomás a Mecsek vonzóvá tételében.

Mi lesz az első dolga, amit meg fog tenni a frissen átadott mozgás-, és túraközpontban?

Viniczainé Kovács Ildikó: Gyermekeimmel és férjemmel megnézzük, kipróbáljuk, hiszen mi szinte napi szinten, futásaink során útba ejtjük a Misina nyerget.

Dányi Tibor Zoltán: Valószínűleg feltekerek és minél több mindent kipróbálok a kínálkozó lehetőségekből.

Vető Bálint: Kíváncsian várom mi és hogyan fog megvalósulni a koncepciótervből, nagyon remélem, hogy egy kiadós kirándulás után egy szép, hangulatos és modern központban tudok majd lazítani és néhány korsó Pécsi sörrel tudom majd visszapótolni a túra során elégetett kalóriát.

 

lokál
A Made in Pécs-díj 2015 jelöltjei – Az év boltja
 
súgó
Űrkalandos hétvége
 
lokál
Portré: Sirmo