Cobblers
Cobblers
Happ Zsuzsa / 2017-03-08 lokál
Nagy kofferbe jó pakolni, csak ciki vele utazni – a mondás szerint. A Cobblers zenekofferjeivel viszont nemhogy nem ciki elutazni bárhova, hanem bizony irtóra menő. A Varga tesók régi bőröndökbe pakolják bele a minőségi hangcuccot, bluetooth-osítva, kicsinosítva, egyszóval kívül-belül tízpertízes kivitelben.  

A két testvér Pécsett nőtt fel, mindketten a Pollack Mihály Műszaki Karon tanultak, Attila környezetmérnökként, Dani ipari termék- és formatervező mérnökként végzett. A kofferépítés kezdetei egy családi eseményhez kapcsolódnak. „2015-ben a menyasszonyom édesapjának 60. születésnapjára szerettem volna valami maradandót alkotni. Tudtam, hogy szereti a retro stílusú dolgokat, és a lakatosműhelyében nem volt semmi, amiről tudott volna zenét hallgatni. Akkor fogalmazódott meg a fejünkben egy hordozható zenei egység ötlete” – ismerteti a kezdeteket Attila, és Dani folytatja: „Elég sok alternatívát néztünk, csináltunk pár látványtervet. Egyszer véletlenül akadtunk rá a Google-on egy hasonló termékre, ami nagyon megtetszett és tudtuk, hogy valami hasonlót akarunk csinálni. Amikor elkészült az a bizonyos első darab, nagy sikere volt a társaságban.”

A bőröndök szinte megtalálják maguknak a kofferistákat, akik azután friss hangcuccokkal töltik meg azokat, mindig egyedi kialakításban. „Kofferből jelenleg is 20-25 darab van felhalmozva. Ebből 3 darabot vásároltunk, a többit ismerősöktől kaptuk vagy találtuk valahol, például az egyik kedvenc kofferünket egy kuka mellett. A hangszórókat egy magyar gyártótól vásároljuk, azok természetesen vadonatújak. Az erősítőt és a különböző alkatrészeket mi válogatjuk össze, figyelembe véve a térfogatot és az elérni kívánt teljesítményt. Összerakjuk, hangoljuk, szétszedjük, megint összerakjuk, teszteljük, és amikor elérjük az optimális beállítást, akkor úgy hagyjuk” – mondja Dani. A Cobblers másik erőssége a használhatóságban rejlik. „A hangzás mellett nagyon figyelük az üzemidőre. Azzal nyugodtan büszkélkedhetünk, hogy sokáig szól egy ilyen koffer. Egy töltéssel normál használat mellett kb. 40 óráig” – hangsúlyozza Attila.

Aki szeretne egy hipermenő Cobblers koffert, az keresse őket Facebook-on, Instagramon vagy sasolja a most induló weboldalt. Bár nagy raktárkészletet nem halmoztak fel a srácok, komoly terveik vannak. „Szeretnénk itthon és külföldön is értékesíteni. Mások is csinálnak ilyeneket, van hasonló cég Hollandiában is például. Mi próbáljuk más stílusban csinálni és kicsit elérhetőbb áron” – vázolja a terveket Dani. „Alapvetően azért készülnek a kofferek, hogy legyen egy olyan kompakt hangrendszer, amit az ember el tud vinni magával, bárhová is megy” – teszi hozzá. Ráadásul a bőröndök mind teljesítményben, mind hangzásban, és nem utolsósorban dizájnban bőven felülmúlják a hasonló kategóriájú bluetooth hangszórókat, miközben az öreg kofferek új alakban kelnek új életre Attiláék kezei alatt. „A legtöbb embernek nem képvisel már értéket egy régi koffer. Pedig szerkezetileg ezek rendben vannak, mi pedig adunk nekik még egy esélyt.”

Fotók: Fiszter Ferenc (Light Film Studio)

súgó
Save the Nick – kiállítás és aukció
 
súgó
Orgonák éjszakája, OrgonaPont
 
film
Isten kegyelméből