Szóda mindörökké – A Dobszay szikvíz rövid története
Szóda mindörökké – A Dobszay szikvíz rövid története
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-08-23 ételital
Megnyitjuk a csapot a konyhában és már ihatjuk is a tiszta vizet. A világ többi részéhez képest nem is tudjuk, hogy milyen szerencsés helyzetben vagyunk mi itt a Kárpát-medencében: máshol ugyanis nem ennyire egyértelmű az ívóvíz mindennapos jelenléte. Dobszay Józseffel, baranyai szikvíz-forgalmazóval beszélgettünk a vízről.

Dobszayék 1983 óta foglalkoznak szikvízzel, vagy más néven szódával. A többszörösen szűrt csapvízből szénsav dúsítással készült szódavíz igencsak reneszánszát éli manapság. Iható csapvízből készülhet csak szikvíz, amit aztán egy szaturáló gép segítségével nyomnak tele buborékokkal (szénsavval) és már mehet is a szörpre vagy a rozé mellé, hogy üdítő fröccs készüljön belőle a nyári melegben. Az általuk forgalmazott palackos szikvízzel lefedik szinte Pécs egészét, számtalan élelmiszerboltban jelen vannak, ahol betét megfizetése ellenében a szódásüvegek cseréje is adott. József több évtizedes tudását osztja meg velünk a szódáról: „A szikvíz készítése kettős folyamat: egyrészt egy kémiai folyamat, melynek során vegyület keletkezik: a szénsav ugyanis a víznek és a széndioxidnak a vegyülete. Másrészt egy fizikai folyamat is zajlik, amikor a folyadékban nyomás hatására a gázok elnyelődnek. A szóda tehát nem más, mint nyomás alatti palackokban tárolt széndioxiddal vegyített víz”. A szóda népszerűsége szinte a feltalálása óta folyamatos hazánkban, mégis némi erősödés tapasztalható az utóbbi években. Ez elsősorban a borkultúra fellendülésének is köszönhető, amihez fontos, hogy a szóda megfelelően le legyen hűtve és csípős legyen, mikor a bort éri. Ezzel párhuzamosan egyre finomabb és jobb minőségű kézműves szörpök is kerülnek a piacra, amivel az alkoholmentes szénsavas italok palettája szélesedik. József saját vizet is tervezett, extra tiszta ivóvíz néven. Nagy teljesítményű ozmózisszűrő segítségével (műanyagszűrő, 1/10.000 mikron lyukakon csak egy vízmolekula fér át) szűrik ki a baktériumokat vagy minden mást. A tengervízből is lehet ivóvizet készíteni ezzel az eljárással (a NASA is ezt alkalmazza, mikor az űrben a vizeletből és mosóvízből ivóvizet készítenek). Egy a probléma ezzel a módszerrel: 10 liter vízből mindössze 2 liter tiszta desztillált vizet lehet előállítani. A maradék 8 liter a szűrő tisztítására megy el. (Az otthonokba beszerelhető víztisztító rendszerek is 80%-os veszteséggel dolgoznak.) József az általa megtervezett tiszta ivóvíz sótartalmát desztillált víz és gyógyszertári ásványisó-keverékkel állította össze. A mester amúgy már nyugdíj mellett végzi a munkát az üzemben, de megvan az utánpótlás: fia, Dobszay Tamás már több mint 10 éve dolgozik a családi cégben – ő fogja átvenni a vezetést.

Attól függetlenül, hogy hazánkban is nagy divat a palackos ásványvíz fogyasztása, Magyarországon nyugodtan lehet csapvizet inni, ízbeli különbségek vannak azért, városrészeken belül is eltérő lehet a víz ízvilága. A szabvány pedig megengedi, hogy a víz magában hordozza a helyi sajátosságokat. De nincs olyan gond, mint egy észak-afrikai vagy távol-keleti nyaraláson, hogy a csapvizet kézmosásra sem nagyon használhatjuk.

 

ételital
Egy év hullám
 
film
Az Északi
 
zene
A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I., A.Skillz