Somlói 260-2700 forint között
Somlói 260-2700 forint között
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-02-28 ételital
Mivel a közbeszéd és a közélet az elmúlt időszakban csúnyán beárazta a somlói galuskát, körbejártuk a várost, hogy felkutassuk, hol, hogyan és mennyiért készítik az egyik legkedveltebb magyar édességet. Előre jelezzük: sem 260, sem 2700 forintért nincs Pécsett somlói. 

Mielőtt belekanalaznánk a csokis, vaníliás, habos kedvencbe, lássuk, mikor és hol készült először somlói. Tavaly volt hatvan éve, hogy a világ is megismerhette ezt a krémes desszertet. A somlói legendája az ötvenes években kezdődött. Az akkori Gundel főpincére, Gollerits Károly megálmodta, majd Szőcs József Béla főcukrász elkészítette, hogy aztán Magyarország után világhódító útját is megkezdje 1958-ban a brüsszeli világkiállításon, ahol szakmai díjat is nyert.

Na, de milyen is volt az eredeti somlói galuska, aminek számtalan jobb és rosszabb változatát ismerjük? A klasszikus receptben háromféle – egy sima, egy csokoládés és egy diós – piskótát rétegeztek úgy, hogy meglocsolták őket egy rumos, citrusos sziruppal, került közéjük vaníliakrém, mazsola és dió. Végül a legfelső lapra is szirup, aztán baracklekvár és a tetejére kakaó, majd éjszakára hűtőszekrénybe került. Miután az édes öntet átjárta a piskótalapokat, kanállal galuskákat szaggattak belőle és tálaláskor jöhetett rá a sűrű csokoládéöntet és a tejszínhab. A legújabb kori időszakban pedig a magyarként első alkalommal a lyoni Bocuse d’Or világdöntőjébe jutott séf, Széll Tamás „Somlói XXI. század” fogása vált emblematikussá és a megújuló magyar gasztronómia egyik jelképévé.

A feltalálók és az elkészítés után már csak a könnyűzenei világ oly sokat ismételt kérdése marad hátra: honnan a név? És bizony a válasz – persze, ha igaz a legenda – nem az elsőre nyilvánvalónak tűnő Somló hegy, hanem a fóti Somlyó nevű domb, melynek lábánál a névadó cukrász később saját üzletet is nyitott. Ám hogy az ipszilon hová veszett el az évek során, arra nincs biztos válaszunk, mint ahogy az egész országot lázban tartó árazás kérdésében sincs. De annak utánajártunk, hogy Pécsett hol készül az eredetire leginkább hasonlító somlói. A helyzet az, hogy öt helyen voltunk, és igazi aha-élmény sehol sem ért minket. Mindenhol volt piskóta, csoki és vaníliaszerű krém, akadtak szottyos piskóták, bár a diós réteg mintha már kikopott volna a tányérokból. Rangsort épp ezért nem is állítottunk, hiszen sem fölfelé, sem lefelé nem volt jelentős elmozdulás a mezőnytől. Annak azonban örültünk, hogy rejtett félelmünk, a növényi alapú borotvahab elkerülte a tányérokat, kelyheket.

Capri Cukrászda (Citrom utca 5-7.) – 650 Ft

Tekintélyes adag, konkrét narancsszeletekkel, durvára tört dióval. Simán kérjünk hozzá két kanalat, már amennyiben ketten vagyunk.

Kovács Cukrászda (Nagy Imre út 37.) – 650 Ft
Méretre a kisebbek közül való, a kehelyben elül a piskóta. Oldschool formátum, letűnt gyermekkorok igyekvő ízei.

Magda Cukrászda (Kandó Kálmán utca 4.) – 710 Ft

A kocka alakú piskóták inkább két rétegben mutatják magukat, a csokoládé hozza a formáját, a vaníliát kevésbé találjuk. Tányér a formátum, arányos a kompozíció.

Mecsek Cukrászda (Széchenyi tér 16.) – 590 Ft

Este 9-ig is hozzájuthatunk a túlélő adaghoz, bár ekkorra már talán nem a legfeszesebb formáját hozza. Régivágású darab, kandírozott narancskockákkal.

Trüffel Cukrászda (Hársfa út 34.) – 790 Ft

Az étcsoki kifejezetten jó, a vanília pudingszerű, a hab feszes, de könnyed. Modern felfogás, harmonikus ízek.

lokál
A Made in Pécs-díj 2015 jelöltjei – Kultúra Junior
 
zene
Punnany Massif
 
zene
Pécsi zene – A siker titkának nyomában