Hidegen, keverve
Hidegen, keverve
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-06-22 ételital
Már megemlékeztünk a csodálatos buborékokról, azaz a pécsi szódakészítés hagyományairól (Szóda mindörökké – a Dobszay szikvíz rövid története, 2021. július), így most, a rekkenőre forduló júniusban a vendéglátóhelyeken fellelhető gazdag frissítőkínálatba vetettük bele magunkat.

Egyetlen kitételünk volt: ezúttal a nem alkoholos hűsítés megoldásait kutattuk, legyen szó csodálatosan áttetsző jégkockáról, a megszokottól eltérő jegeskávéról, különleges teákról vagy valódi gyümölcsös, sőt ecet-alapú frissítésről. Bár hozzátesszük, hogy a magunk részéről elcsentük már a legjobb bárokból az uborkás víz ötletét, aminél jobb és egyszerűbb szomjoltó aligha akad. Persze ne elégedjünk meg a pofonegyszerű házi manufaktúrával, engedjük, hogy a kávézók, bárok, éttermek e téren is lenyűgözzenek bennünket. Ha nyitottak vagyunk a meglepő ízekre, váratlan megoldásokra, egész biztosan izgalmas élményeket szerezhetünk a városban. 

Gyümölcsös frissülés

A jó hírünk az, hogy erre, mármint a széles választékra Pécsett is egyre több példa akad, így egyik jeges frissítőtől a másikig vezethet a városi gasztrotérkép. A limonádé-hullám nem csitul, de azért nézzük meg, hogy csak sima ízesített sziruppal, vagy 100%-os gyümölcstartalmú alapból készül-e: egyszerűen más ízű a végeredmény. Házi, gazdagabb ízű szörpöket, gyümölcskombinációkat is egyre több helyen találunk (Lyr – Ferencesek utcája 4., Medina’s – Király utca 1.), míg gyömbérből és tonikból a Rokuschban (Rókus utca 7.) kóstoljunk. A Soul Kitchenben (Nagyszkókói út 2.) mangó- és málnapüré-alapra kerül a menta, a jég és a szóda, de ha a belvárosban ér bennünket a csillapíthatatlan szomj, akkor a Reggeli (Király utca 23-25.) vagy a Szünet (Ferencesek utcája 8.) ecetes fröccseivel (shrub) lendülhetünk túl a kezdeti nehézségeken. Amikor először kóstoltuk az ecettel és alma-, körte-, homoktövis- vagy egyéb gyümölcsök találkozásából született italokat, nem is értettük, hogy ezt eddig hogyhogy nem ittuk nagy hőségben. Tökéletes válasz a felszaladó celsiusokra.

Hűsítő koffein

Ha pedig eggyel többet gondolnánk az amúgy teljesen elfogadható jégkocka plusz kávé megoldásnál, akkor irány egy coffee lemonade a Szünetben (Ferencesek utcája 8.), vagy egy cold brew a Block Coffee Roomban (Ifjúság útja 9/A). A coffee lemonade esetében színtiszta szárított gyümölcs-alapú teára öntik rá a cold brew-t, amitől egy kirobbanóan üde, telt ízű kévéital születik, a végén ráadásul a kávéáztatta gyümölcsök plusz csemegét jelentenek – legalábbis mi ezt tapasztaltuk a Szünetben. Persze a már emlegetett „csak jeget bele”-megoldást is elfogadjuk, vagy a pár éve felbukkanó tonikkal megspékelt verziót is csak ajánlani tudjuk.

Lazulás teákkal

Azt látjuk, hogy a rokonszenves és örömteli kávés ötletek után, lassanként kiváló teákat is megbízhatóan találunk néhány helyen. Persze távolról se a cukorral megtolt keverékekre gondoljunk, maradjunk a tiszta képleteknél. Ismét a Rokuschba (Rókus utca 7.) kanyarodhatunk, ahol a szezonális ajánlatnak megfelelő valódi jeges teákat kóstolhatunk, de a Reggeli (Király utca 23-25.) sem hagy kétséget a zöld teás cold brew-val. Mindeközben a Morzsa (Király utca 42.) is komoly csatársort indít a frissítő-kupán, hiszen a Maurer 1880 Kadarka ver jus fröccs, a frissen készített dinnyelé, a hidegen áztatott zöld tea, vagy a hibiszkusz kombucha mind olyan megoldások, amik mellett jól telnek a nyári percek. És a csodálatosan áttetsző jégkockákról még nem is beszéltünk.

lokál
Portré: Biacsics Renáta - Renya
 
zene
BABEL, Elephants From Neptune, The Adolescens
 
zene
Metronóm Jazz Klub: Tóth Evelin TrióM