Zuhatag
Zuhatag
Morvai Zsolt / 2017-03-21 zene
Rengeteg metal és rock zenekarban bővelkedik az ország és persze Pécs is, ez vitathatatlan. De kevesen tudnak olyat villantani, mint a Zuhatag névre keresztelt, különleges post-rockot játszó kvartett. Velük váltottunk pár szót az új kislemezükről és a zenekar alakulásáról.  

Még csak egy éve aktív a zenekar és máris lecsaptatok az asztalra két kiváló EP-t. Ezek feszített munkatempó eredményei vagy szimplán dől belőletek a muzsika?

Hosszú és kitartó munka árán jutottunk el arra a pontra, hogy az alkotás egy feszültségmentes, intuitív rutinná váljon. Emellett elértük, hogy mindannyian egyenlő félként (negyedként) vegyük ki a részünket a zenénk megírásában. Ez egyszerűnek tűnhet, de nem az, pláne a mi esetünkben.

Hihetetlenül eklektikus a játékotok, szinte besorolhatatlan bármilyen kategóriába. Szerintetek fontos egy zenekarnál a műfajok behatárolása?

A sok stíluselem annak köszönhető, hogy mind rendkívül különböző zenei területekről érkeztünk. Ezt a helyzetet a zenei stílusok és az alkotói autonomitás területén egyaránt kezelnünk kellett. Úgy gondoljuk, hogy habár az ember szeret dobozokban gondolkodni, a műfaji behatárolás továbbra is a mű valamilyen minőségű leírására szolgál és nem fordítva.

Ritkán hallani ennyire összehangolt zenekart. Mi a találkozásotok/megalakulásotok története?

A figyelem és a megértés nálunk már korán fontos értékként lettek megjelölve. A zenészt és az embert a Zuhatag felépítésekor ismertük meg egymásban. Ez a két alapkő biztosította, hogy a Zuhatag egysége konzisztens legyen négyünk egységével. Ez tartja közöttünk az erős egyensúlyt.

A február elején megjelent Arbiter című EP-tek már a második „szezon” a sorozatban. Van a szezonoknak egy mélyebb értelmezése, vagy ez csak egy egyedi sorszámozás?

A zenénkben igyekszünk kerülni az egységesen súlyozott didaktikát. A saját szimbolikánkkal és a köztünk felépített, zenei eszközökkel történő kommunikációval tematikus tereket kívánunk megfogalmazni, amiken belül a hallgató felfedezheti a neki szóló elemeket. Nem teszünk fel kérdéseket, nem adunk gondolatmeneteket vagy konklúziókat, de témát is csak finoman sugallunk. Erre a címen kívül több kezdőlökés nem is kell. A sorszámozás és a szezonokkal való összefoglalás nem tartozik ide.

Mi ihlette az Arbitert? Van egy fő ihletforrásotok amikor dalokat alkottok?

Leginkább az összeillesztett zenei elemek ihletik utólag a címeket. Erről a kifordított gondolkodásmódról egy kortárs művészetekkel foglalkozó ember, vagy egy, a ma emberét értő antropológus is azonosan nyilatkozna. Nem tartjuk magunkat ebben úttörőnek.

zene
Don Gatto, Hemlock
 
film
Hidegháború
 
lokál
Spéci melók 3.: Baranya Speciális Mentők Egyesület