Pécsi Nyári Színház
Pécsi Nyári Színház
Happ Zsuzsa / 2019-06-04 súgó
Ha nyár, akkor Pécsi Nyári Színház! Nem lesz ez másként idén sem, sőt: 2019-ben még változatosabb estékkel, koncertekkel, kertmozival és fröccsligettel várja a látogatókat a Káptalan Kert. A színházi programsorozat művészeti vezetőjét, Vidákovics Szlávent kérdeztük az aktualitásokról.

Milyen műsorkínálattal készültek az idei nyárra?

Ha nyár, akkor a legtöbb ember kikapcsolódásra, szórakozásra vágyik. Most is ennek tudatában állítottam össze a Pécsi Nyári Színház programját. Mint minden évben, idén is hangsúlyos, hogy igényes előadások legyenek, és hogy olyan színészeket is láthasson a közönség, akik ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak meg a városban. 2019-ben színpadra lép – többek között – Hernádi Judit, Kern András, Gesztesi Károly, Beleznay Endre és Gergely Róbert. Nagy öröm számomra, hogy idén a Valódi hamisítvány című vígjátékkal nyitjuk meg a programsorozatot. Az önfeledt szórakozást két zseniális színművészünk, Hernádi Judit és Kern András játéka garantálja. Az előadásra négy nap alatt elfogytak a jegyek, de szerencsére sikerült szerveznünk még egy időpontot. Régen szerepelt a műsorunkon a Pécsi Nemzeti Színházzal közös produkcióként az Anconai szerelmesek, amit most a Veres 1 Színház hoz el Pécsre. Ezen a nyáron is színesíti programunkat a L’art pour l’art Társulat és a budapesti színészek krémjét felvonultató Orlai Produkció. Utóbbi idén – a Valódi hamisítvány mellett – a Riviéra, valamint a Férjek és feleségek című előadásokkal érkezik.

Készülnek premierrel?

A Pécsi Nyári Színház működtetése 2019-től átkerült a Pécsi Balett Nonprofit Kft-hez. Mivel ez a változás május elején zárult le, nem maradt elég idő ahhoz, hogy saját előadást is tudjunk csinálni, emiatt kicsit fáj a szívem, mert ez a kezdetek óta fontos hagyománya volt a Nyári Színháznak. Nagyon bízom benne, hogy jövőre sikerül és ismét láthatnak majd a nézők népszerű pécsi színművészeket is a Káptalan Kert színpadán. Bemutató nélkül azért most sem maradunk: a Pesti Művész Színház érkezik a Boldog születésnapot! avagy Hatan pizsamában című vígjátékkal, melynek az országos premierjét itt láthatják a nézők Márton András rendezésében, akit a pécsi közönség jól ismer.

Milyen újdonságokra számíthatunk még ezen a nyáron és a jövőben?

A Pécsi Nyári Színház 1978-ban jött létre. Akkoriban Eck Imre és Bagossy László vezetése alatt nagy hangsúlyt kapott a tánc is, illetve az volt a fő szempont, hogy összművészeti produkciókat hozzanak létre.
Reményeim szerint ezt a jövőben vissza tudjuk hozni. A Pécsi Balett vezetőségével és együttműködő partnerünkkel azon vagyunk, hogy minél jobban kiaknázzuk a Káptalan Kertben rejlő lehetőségeket. Már idén is lesznek koncertek és filmvetítések, jövőre pedig egy olyan összművészeti előadással szeretnénk előrukkolni, amelyben a tánc, a zene és a színművészet találkozik. Biztos vagyok benne, hogy a Káptalan Kertben mindenki megtalálja a neki szóló, hozzá közel álló előadásokat.

lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Az év teljesítménye
 
súgó
Fehér László: Emléknyomatok
 
lokál
#Heti1Hetényi