Pécsi szál
Pécsi szál
Papp András / 2019-04-02 zene
Pécsi szál – ez a címe Lévai Balázs új filmjének, melyben pécsi zenekarok a főszereplők. A fikciós és dokumentum elemekkel tarkított zenés film premier előtti vetítése közvetlenül a PEN előtt, április 24-én lesz az Apolló moziban. Lévai Balázzsal beszélgettünk.    

Mikor és miért fogalmazódott meg benned, hogy pécsi zenészek közreműködésével forgass filmet?

Én született pesti vagyok, mégis szinte otthon érzem magam Pécsett. Az egyik diplomámat itt szereztem levelező tagozaton, lassan tíz éve vezetem a POSzT szakmai beszélgetéseit és a Lovasi könyv írásakor is nagyon sok időt töltöttem a városban. Sok pécsi zenekarral dolgozom, dolgoztam együtt különböző projektekben. Ekkor született az ötlet, hogy csináljunk egy formabontó filmet arról, hogy miért is jön ennyi kitűnő banda ebből a városból.

Mely pécsi együttesek láthatók a filmben? Mennyire volt könnyű ezekkel a csibészekkel dolgozni?  

Ez nem egy átfogó dokumentumfilm lesz Pécs könnyűzenei életéről, hanem egy kreatív zenés film általunk kiválasztott pécsi bandákkal. Kispál és a Borz, 30y, Halott Pénz, Punnany Massif, Takáts Eszter, Ian O’Sullivan és a Junkie Jack Flash szerepelnek benne. Dolgozni könnyű volt velük, nagyon nyitottan álltak minden kérésemhez, benne voltak minden hülyeségben.

A Pécsi szál nem dokumentumfilm, de nem is játékfilm. Mi a műfaja?

Nem rántanám le róla a leplet, mert ez egy műfaji kísérlet is egyben. Nézze meg mindenki és döntse el, hogy milyennek látta. Mi játékos zenés filmnek hívjuk, amiben vannak fikciós és dokumentum elemek is, és persze sok zene.

A pécsieken kívül kiknek lehet érdekes még a film?

A filmben szereplő zenekarokat az köti össze, hogy mindannyian Pécsről indultak. De őket az ország minden részén ismerik és szeretik. Ugyanez elmondható a főszereplő Szabó Simonról is, aki a filmben oknyomozó riporterként próbálja megfejteni a pécsi titkot. Sok embert érdekelhet egy olyan film, amiben ők szerepelnek. Amúgy olyan mozit szerettünk volna csinálni, ami annak is érdekes lehet, aki nem ismeri ezeket a zenekarokat. Őket remélhetőleg a sztori köti le.   

Voltál a Made in Pécs Fesztiválon is, sőt, a film zárójelenetét is ott forgattátok. Mi a véleményed a Made in Pécs Fesztiválról, hogy érezted magad?

Valóban, a Pécsi szál legvégén, a stáblista mellett még legalább 20 pécsi zenekart láthatunk egy villanásra az idei Made in Pécs Fesztiválról. Engem lenyűgözött a fesztivál. Hideg, hó és latyak volt, mégis egész nap mindenhol voltak a koncerteken, nagyon jó hangulat volt, izgalmasan vegyes zenei kínálattal. Kicsit irigykedtem is, mert ilyen jellegű közösségi, össznépi megmozdulások nincsenek a fővárosban.  

Köles Feri pécsi színművésszel állítólag megbeszéltétek, hogy 2020-ban felléptek ti is a Made in Pécsen a Rendőr születik nevű – még nem létező – zenekarotokkal. Elkezdhetjük promózni a koncerteteket?

Köles Feri is teljesen a Made in Pécs Fesztivál hatása alá került, és a Király utcán álldogálva megbeszéltük, hogy jövőre mi is fellépünk. A nevet is ő találta ki, ő pécsi, én már szinte az vagyok, szóval csak kapunk fellépési lehetőséget. A gond csak az, hogy mindketten basszusgitározunk. Sebaj, úgyis eljött az idő, hogy énekeljek végre. 

súgó
Farsangoló HANG-oskodás
 
ételital
Ünnepi ízek a pulton túlról
 
zene
TOP10 pécsi dal