kisterem
kisterem
Papp András / 2021-11-04 zene
Bali Dávid kisterem című könyve a 2000-2019 közötti keményzenei underground 100 hazai zenekarának 100 lemezét mutatja be. Az izgalmas kötetről a szerzővel (aki egyébként a Satelles basszerosa) beszélgettünk.

Miért éppen a keményzenei undergrounddal kezdtél el foglalkozni?

Régóta azt éreztem, hogy tartozásom van ezzel a közösséggel szemben. Mindent ennek a szubkultúrának, a benne alkotóknak és a háttérben folyamatosan alkotó háttérembereknek köszönhetek. Lényegében szerettem volna leróni ezzel az arcképcsarnokkal az adósságomat feléjük.

A 2000 és 2019 között született lemezeket vizsgáltad. Miért pont ezt a kezdő- és záródátumot választottad?

Dömötör Endre, Jávorszky Béla és Sebők János emberfeletti munkát tettek abba, hogy dokumentálják az elmúlt évtizedek hazai rockzenei kultúráját, én pedig azoknak szerettem volna emléket állítani, akik, ha úgy tetszik, meg nem énekelt hősei a saját nemzedékemnek – valamint az előttünk állóknak –, akikről példát vettünk. Ebben az időszakban nyertem betekintést a párhuzamosan szerveződő itthoni underground közösségekbe, lényegében a könyvben szereplő zenekarok többségével együtt nőhettem fel.

100 zenekar 100 lemeze került be a könyvbe. De hány esett ki, hány előadótól és albumtól kellett könnyes búcsút venned?

Ez volt a legnagyobb harc, és legalább harminc, ha nem negyven zenekar érintett ebben. Akik majd nekiesnek a könyvnek, látják, hogy egyes bejegyzéseknél igyekeztem megemlíteni a kortársakat: nevezhetjük ezt egyfajta kompenzálásnak is. Aztán a végeredmény sokszínűségében azért nyertem feloldozást, mert a száz zenekar arcképcsarnoka, bár szubjektívnek tűnik, mégis sok esetben független a szubjektív értékítéletemtől, de közben mégis úgy éreztem helyesnek, hogy velük legyen elmesélve az elmúlt húsz év.

Pécsi banda került a kötetbe?

Igen, a Black Hourglass, akik nemcsak az elmúlt húsz év, hanem az egész műfaj, a screamo legfontosabb hazai lemezét írták meg a Szétfoszló ég, szélre vár című nagylemezzel.

Végezetül egy nagyon nehéz kérdés! A 100 lemezből melyik 5 a te kedvenced?

Ez tényleg elképesztően nehéz, mert így 95 másik formációt bántok meg, de ha a szívemre teszem a kezem, a Bridge To Solace Of Bitterness and Hope-ja, az Isten Háta Mögött A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítása, a Gire önmagáről elnevezett Gire című nagylemeze, a Hátsó Szándék Álmatlansága és az előbb említett Black Hourglass lemezek nélkül semmiképp sem lennék ma önmagam.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

Balid Dávid: kisterem

November 5. péntek – Pécsi Est 

19:00-20:00: Könyvbemutató beszélgetés – résztvevők: Bali Dávid (szerző), Schóber András (Black Hourglass), Budavári Zoltán (DON GATTO), Gellai Gergő (Pécsi Est), Darvasi Líviusz (moderátor) 

20:30-23:30: Koncertek: Raziel, FILC, Heavy Mountain Olympia, Vodka for Kids

A belépés INGYENES!

zene
Káptalan Kert: start!
 
lokál
Neked van már coachod?
 
súgó
Csillagászati Hét