Portré: Karnics Zoli
Portré: Karnics Zoli
Papp András / 2015-09-29 lokál
Köhögő Zsandárok, Folyékony Tér, Ivadékok, Transzcendentális Disznók, Noise Pigs, Psycho Mutants from the Planet Billy – a Psycho Mutants előtt ezek mind Karnics Zoli zenekarai voltak. A színpadon kívül sokan a Dantéból, a Kino Caféból vagy a Kiskorsóból ismerik őt. A beszélgetésünk alatt végérvényesen bebizonyosodott, hogy a rock’n roll az tényleg nem egy tánc.   

Karnics Zoli Zalaegerszegen nőtt fel, de 17-18 éves korában családi okok miatt Pécsre költözött. „A bátyám itt tanult, én meg nagyon el akartam jönni otthonról. Előtte már jártam néhányszor Pécsen, hiszen időnként lejártunk a barátaimmal a pécsi vásárba lemezeket venni – meséli első pécsi élményeit. A zene szeretete korán megfertőzte: Iron Butterfly, MC5, Stooges, Cream, Doors lemezeken nőtt fel. „A zeneszeretetet apámtól örököltem. Kalauz volt, de mellette katonazenekarokban és vasutas zenekarokban trombitált. Mostanában sokszor eszembe jut az öreg, mivel most van trombitásunk a Psycho-ban, hogy ha ezt megélte volna, akkor akár közösen is játszhatnánk egy színpadon, ami nekem hatalmas élmény lenne.”

Első együttesében basszusgitáron játszott 14 évesen. „Az első zenekarom a Köhögő Zsandárok volt. Ez úgy működött, hogy ha valakinek a szülei elmentek otthonról, akkor odacuccoltunk és mindenféle erősítőre rákötöttük a gitárokat. Dob nem is volt, helyette dobozokon, puffokon zenéltünk, a dobverő pedig fakanál volt. Néhány ilyen közös muzsikálást fel is vettünk, ami még mindig megvan nekem kazettán, meg is akarom menteni ezeket a felvételeket, mert ez hatalmas kincs.” A Köhögő Zsandárok pályafutása Zoli Pécsre költözésével ért véget. Itt aztán nem volt mese, a zenélésen kívül dolgoznia is kellett. „Az első munkahelyem a Konzum Nagyker Raktár volt, ahol raktáros voltam. Kevesen tudják rólam, de később kórházban is dolgoztam, asszisztens voltam négy évig a 400 ágyas klinika izotóp laborjában. Aztán hét évet lehúztam a Magyar Néphadsereg Textiltisztító és Javító Üzemében, ami egy honvédségi mosoda volt.” A munka mellett természetesen a zenélés sem maradhatott ki az életéből. „Az első komolyabb pécsi zenekarom a Folyékony Tér volt. Zalaegerszegről idekerült egy barátom, aki nagyon jó gitáros volt, vele rengeteget zenéltünk és sok közös felvételt készítettünk. Ezután jött az Ivadékok zenekar 1992-93 körül, amire a mai napig nagyon büszke vagyok. Ebben az együttesben már énekeltem is. Kürt, dob, hegedű, basszusgitár, olajos hordók – így állt fel a zenekar. Magyar nyelvű, nagyon jó dalszövegeink voltak, és őszintén mondom, ez tényleg egy nagyon jó banda volt.” Az Ivadékok után a már többek által ismert Transzcendentális Disznók következett, amiben már csak olajoshordókon játszottak, és több emlékezetes koncertet adtak a hajdani Gyárban. „Ez egy 10-12 fős banda volt, és nagyon nehéz volt összetartani az együttest. Később ebből a 10-12 főből hárman maradtunk, és az a banda lett a Noise Pigs, ami sajnos nem volt egy hosszú életű dolog.”

Ebben az időszakban kapcsolódott be Zoli életébe a vendéglátás. „A Dante volt az első komoly vendéglátós munkahelyem. Látványkonyhát csináltunk a kertben, aztán jött a téli időszak, én meg bekerültem a pultba. Ekkor indult a pultos karrierem. Négy évig dolgoztam a Dantéban, két napos búcsúbulit tartottak nekem, amikor eljöttem onnan.” A Dantés időszak után Norvégiába került, egy norvég orvostanhallgató lánnyal élt ott másfél évig. „Visszajöttem, és az akkor induló Kino Caféban kötöttem ki. Olyan lehetőségeket kaptam ott, mint addig sehol máshol: bulikat csináltam, koncerteket szerveztem. Olyan külföldi underground bandák léptek ott fel, ami szinte hihetetlen. A Kino Cafés meló életem meghatározó része volt, imádtam csinálni.” A pultozás és programszervezés mellett azért is fontos helyszín Zoli életében a Kino, mert gyakorlatilag ott alakult meg a Psycho Mutants. „Suli mellett, jegyszedőként az Urániában dolgozott a Rizsa (Osztermayer Péter, a Psycho Mutants bőgőse), akiről tudtam, hogy zenélt régebben. Megkérdeztem tőle, hogy lenne-e kedve velem zenélni, amire kapásból rávágta, hogy igen, aztán csatlakozott hozzánk Dömsödi Levente és Glatt Lőrinc. Ez volt a Psyscho Mutants from the Planet Billy nevű zenekar 2003-ban, amiből aztán két év múlva, új tagokkal megalakult a Psycho Mutants.” Innen a történet már ismert, hiszen a sztori a szemünk előtt játszódik. A Psycho egyre komolyabb sikereket ér el itthon és külföldön, Zoli pedig a zenélés mellett a Kiskorsóban tolja a rock’n rollt és a söröket.  

(Fotó: Comandante Grande)

zene
ZAJZAJZAJ podcast #19 // Iváncza Boglárka (BETWIXT, Pécs on Stage)
 
zene
Boban Markovic Orkestar
 
lokál
Színháztól az alpesi kötélpályáig