Zsolnay Fényfesztivál
Zsolnay Fényfesztivál
Papp András / 2023-07-05 súgó
Július elején jön a város leglátványosabb, legtöbb turistát vonzó fesztiválja, a Zsolnay Fényfesztivál, amin tavaly – a hivatalos közlések szerint – 100.000-en voltak. Nem is csodálkozunk ezen, hiszen az ország hét éve tudja már, hogy Pécs a nyár fénypontja, ezért a varázslatra, káprázatra vágyóknak Pécs felé kell vennie az irányt. Egy biztos: varázslatból, káprázatból most sem lesz hiány.

A fesztivál legnagyobb érdeklődéssel várt programja idén is a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny, melynek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós fényalkotások.

Minden évben páratlan élményt kínálnak a Fény Útja alkotásai, melyekkel a belvárosban találkozhatunk: most például Susan Kosti és Katona Kati a Dzsámi homlokzatára komponál egy adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést, a Színház teret beborító fényfestés pedig erdei utazásra invitálja a látogatókat – a hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilága is megelevenedik. A Fény Útja új helyszíneként debütál a Kodály Központ. Itt lesz látható a fesztivál talán leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja. 

Az esti fényes programokat még napestig sorolhatnánk, de a Fényfesztivál világosban is kínál szuper programokat: a Széchenyi térre például egy belga cirkuszi társulat érkezik, a francia Les Dodos bohókás művészei pedig városi szafarit vezetnek Pécs utcáin, dodókon utazva. Idén egy vadonatúj tűzzsonglőr helyszínnel, a Parázsfészekkel gazdagodik a fesztivál programja, ami a Barbakán várárokban lesz.

Több helyszínen, Július 6-9.

További infók, részletes program ITT

 

 

súgó
Villányi Hosszú HétVÉGRE!
 
zene
Anëk, Mira Joo, Péló
 
ételital
Enni borral 1. – pizza és bor