Teszteltük: OAKS borbár és kávézó
Teszteltük: OAKS borbár és kávézó
szerk / 2017-09-18 ételital
Egy esti borozáshoz nyugodtan bevállalható a Széchenyi tér nemrég nyílt helye, az OAKS. Ottjártunkkor szinte tele volt a terasz, turisták és helyi fiatalok is megtalálták a helyüket a tér hársfái alatt.

Hat borvidék nyolc pincészetének boraiból több tucat pohárral is rendelhető, és csak néhány olyan tétel van a borlapon, amit csak palackkal kérhetünk. Az impozáns italkínálat mellett viszont az ételkínálat sajnos alulmarad, még akkor is, ha a tányérra kerülő alapanyagok alapvetően jó minőségűek, mégis maradt bennünk hiányérzet.

Az estét egy tapas tállal és sajtválogatással kezdtük, a borkínálatból pedig a két gyöngyözőt, a Fehérváry Bormanufaktúra fehér Gyöngyijét, és az Istvándy Huncutka rozéját választottuk. A sajttálra jó eséllyel valóban termelői sajtok kerültek, de egy olyan helyen, ahol a borok válogatására nagy gondot fordítanak, jó volna tudni azt is, hogy a sajtok honnan valók. A tapas tál legnagyobb erénye a pármai sonka mellé, a szezonnak megfelelően kínált néhány kocka sárgadinnye volt. Az ízelítők hamar elénk is kerültek, de a hozzájuk dukáló pirított kenyérszeleteket alig tudtuk kivárni, így ha kis csúszással is, de végül csak rá tudtuk kenni a lágy kecskesajtokat egy-egy darabka pirítósra. Mindkét tál pont az, aminek látszik: borkorcsolya.

A bevezető borok és falatok után, hogy a konyha valódi képességeit is kiderítsük, a kínálatból csak a szűzérme jöhetett szóba. A hús omlós és szaftos volt, éppen ezért volt szomorú a mellé tálalt saláta, amelyikre a balzsamecetből a kelleténél több került. És ami viszont egyáltalán nem hiányzott a hús mellől, az a harsány ízű, ipari BBQ szósz. Felszolgálónkkal megvitatva, a késő nyári estére való tekintettel egy nehezebb vörös helyett a Planina pincészet 2015-ös pinot noir-jában maradtunk, ami könnyedsége ellenére is jó választásnak bizonyult.

A vacsora végén, a gazdag édességkínálatot böngészve azon viaskodtunk, hogy a négycsokis desszertet vagy a szilvás-csokis élőtortát kóstoljuk-e meg, de sajnos aznap egyetlen desszert sem volt. Kár. Ezért a vacsora lezárásaként egy ristrettot és egy espresso macchiatot ittunk, mindkettő hozta az elvárhatót.

Széchenyi tér 17. H-Cs 9:30-23:30; P-Szo 9:30-24:00; V 9:30-23:30.

Értékelésünk: 3/5

Számla:

Grillezett szűzérmék friss salátával: 2300 Ft

Sajtválogatás: 2200 Ft

Spanyol tapastál: 2500 Ft

Fehérváry Gyöngyi: 480 Ft/dl

Istvándy Huncutka: 600 Ft/dl

Planina Pinot Noir 2015: 550 Ft/dl

Ristretto: 350 Ft

Espresso Macchiato: 390 Ft

Összesen: 9370 Ft

lokál
Hűsölj a városban!
 
zene
SzemBeszél
 
film
Jancsó 100