Ha szombat, akkor vízitúra Európa Amazonasán
Ha szombat, akkor vízitúra Európa Amazonasán
/ 2017-07-04 lokál
Elsőre talán kissé fellengzősnek tűnik a név, Európa Amazonasa – de aki belekóstol egy kis evezős kalandba a Dráván, érteni fogja miért így nevezte el a WWF.

Elsőre talán kissé fellengzősnek tűnik a név, Európa Amazonasa – de aki belekóstol egy kis evezős kalandba a Dráván, érteni fogja miért így nevezte el a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap). A Mura-Dráva-Duna által körbezárt terület fajgazdagságában, érintetlenségében európai mértékben hasonló, mint a brazil esőerdők között kanyargó Amazonas vízrendszere. Lefelé csordogálva a folyón – a Duna-Dráva Nemzeti Park által szigorúan védett magyar oldalon – a fákat vastagon borítják az indák, kúszónövények, folyondárok, olyan vaskos zöld függönyt alkotva, amire általában a dzsungelben találunk példát. Számos madárfaj csak itt költ Magyarországon, és az összes magyar halfaj kétharmada megtalálható a folyóban.

A Helian NaTour Utazási Iroda által szervezett vízitúrák a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközponttól indulnak, ahol az interaktív kiállítás bevezet bennünket az ártéri erdőségek, mocsaras területek világába, a folyószabályozást megelőző ártéri gazdálkodás hagyományaiba. Innen a csapat kisbuszokkal Vejtibe utazik, ahol egy kis oktatást követően a kenuk, tengeri kajakok vízre kerülnek. „Utóbbival teljesen biztonságosan tudunk bárkit – akár teljesen kezdőket is – bevezeti az evezés adta élményekbe, nem kell attól tartani, hogy beleborulunk a folyóba. A mentőmellény viselése egyébként kötelező a Dráva teljes magyar szakaszán. Utunkat csodálatos hófehér, porcukor finomságú homokpadok kísérik, megfelelő vízállás esetén be tudunk evezni kis holtágakba, ahol a fölénk boruló sűrű vegetáció, a belógó ágak között lavírozva érezzük, valóban igazi dzsungeltúrán veszünk részt Európa egyik utolsó, szinte érintetlen folyóján” – így Benovics Gábor, a Helian NaTour Utazási Iroda túravezetője.

Az evezőstúrák már nyolc főtől indulnak, május és október között lehet rá jelentkezni a www.helian.hu weboldalon.

(X)

 

zene
VI. Liz Feszt
 
lokál
Portré: Boros Misi
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #5 // Kunics Olivér (IDEGEN)