Teszteltük: Kisbalkán Pékség & Tejivó
Teszteltük: Kisbalkán Pékség & Tejivó
szerk / 2016-03-23 ételital
Február 1-jén nyílt meg a Pécsi Briós helyén a Kisbalkán Pékség & Tejivó, egy kis kézműves pékműhely a Balkán Bisztró csapatától a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Míg a Pécsi Briósnak, mely szintén kézműves pékség volt a Kisbalkán előtt, szintén megvolt a maga bája – konkrétan az, hogy teljesen kiszámíthatatlan volt, aznap épp túl sós-e a pogácsa vagy sótlan, de kicsit odaégett, elfogyott-e valamelyik alapanyag, vagy épp minden tökéletes – a Kisbalkánnal az eddig is meglévő kedvesség mellé profizmus költözött a helyre. A beltér kissé átalakult, így belül két kis asztal fér el a pult és a pékműhely mellett, és a pult mérete, valamint a kínálat is nőtt. A Balkánt jelenleg a török pide képviseli (350 Ft), amely egy csónak alakú, töltött kenyérféle, és létezik tojásos-paradicsomos (vega), valamint sonkás-paradicsomos változatban is. A reggeli müzli natúran, két deci tejjel 290 forint, de kérhető az aszalt gyümölcsökkel, magvakkal turbózott variáció is 490 forintért. A croissant friss és nagyon vajas, ahogy annak lennie kell (350 Ft), a jó kávé mellett pedig szálas teákat és fiatal őstermelőktől beszerzett szörpöket is árulnak. Nagy kedvencünk a gorgonzolás-spenótos quiche is (350 Ft), a francia minilepény is tökéletes egy gyors reggelire vagy ebédre. A Kisbalkánból jelenleg csak a bureket hiányoljunk, de azt nagyon, mivel Pécsett hiába van jó pár albán pékség, igazán jó bureket, aminek a tölteléke és a tésztája is stimmel, még nem ettünk a városban.

A Kisbalkán jó úton indult el, örülnénk, ha városszerte ilyen minőségű pékáruba botlanánk minden sarkon. Kíváncsian várjuk a Balkán-birodalom további terjeszkedését.

Zsolnay Kulturális Negyed, H-P 8:00-15:00; Szo 9:00-13:00.

Értékelésünk: 4,5/5

Számla:

Müzli magokkal és aszalt gyümölcsökkel 490 Ft.

Tejeskávé 350 Ft.

Croissant 350 Ft.

Török pide 350 Ft.

Összesen 1540 Ft.

súgó
Zsolnay Fényfesztivál
 
lokál
Pécs 100 év múlva
 
lokál
Portré: Fellegvári András