Budapest Noir
Budapest Noir
Major Zoltán / 2017-11-02 film
Jövőre lesz tíz éve, hogy megjelent Kondor Vilmos első regénye, a Budapest Noir, amelyet a kritikusok az első „hard-boiled” magyar krimiként ünnepeltek.

Főszereplője – ­­­­­a Dashiel Hammett Marlowe-jának örökségét idéző – Gordon Zsigmond kiégett, ám lerázhatatlan bűnügyi újságíró, csak épp az amerikai „aljas utcák” helyett a nyomozások helyszíne az 1930-as évekbeli Budapest, az ügy pedig egy zsidó származású prostituált meggyilkolásának rejtélye. Azonban a rajongók nem csak ezért szerettek bele az összesen öt regényt megért Bűnös Budapest-ciklusba, hanem mert egy olyan kort és (al)világot mutat be hiteles társadalmi és politikai részletességgel, amely a ma embere előtt kevéssé ismert: a Horthy-korszakbeli fővárost, nem sokkal a II. világháború előtt. Ezt a világot igyekszik a szemünk elé tárni a rendezőként kevéssé ismert Gárdos Éva sztárokkal és akciójelenetekkel telezsúfolt látványos filmjében, Ragályi Elemér igazi sötét, film noir atmoszférát teremtő képeivel. Remélhetőleg a Budapest Noir-ral egy új magyar filmes alműfaj, a kemény magyar krimi megszületését is ünnepelhetjük.

Magyar krimi-dráma, 2017, 95 perc, (16) Rendező: Gárdos Éva. Főszereplők: Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Dobó Kata, Anger Zsolt, Kulka János, Kováts Adél, Törőcsik Franciska. Apolló mozi, Cinema City: november 2-től.

súgó
Addikt
 
lokál
Kisvideókkal népszerűsíti a helyit Teleky Zoltán
 
súgó
Verselemzés – egy párhuzamos valóság indiántérképe