Teszteltük: Zierfandler Borbár
Teszteltük: Zierfandler Borbár
szerk / 2015-07-16 ételital
Nem voltunk itt még eleget. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ide céltudatosan kell érkezni, hegynek fel. Pedig nincs más választás, ha valaki cirfandlit szeretne inni, akkor irány a Zierfandler!

Nem igazán borbár ez, nevével ellentétben inkább borozó ez a Hunyadi úton megbújó egység. Nem a közelmúlt borozóira emlékeztet, hanem amilyen helyre szívesen betérünk. Ahol nem kétes tisztaságú kannákból öntenek nekünk kétes minőségi borszerű folyadékot, hanem ahol a borvidék legnagyobb pécsi borválasztékát találjuk, cirfandliban mindenképpen.

Szalai Benjámin összegyűjtötte, amit csak lehetett, volt azért tapasztalata, a pécsi püspöki pincénél, a sétatéri fesztiválok ideje alatt, sok helyütt gyűjtögetett, mire megnyílhatott a Zierfandler.

Ami hiánypótló hely. Merthogy van például cirfandli kóstolósor (2500 Ft), amikor is 8 cirfandlit kóstolhatunk meg a borvidékről, ez a fellelhető cirfandlik jelentős százalékát teszi ki. Ez a fajta különösen fontos Pécsnek, hiszen Magyarországon szinte csak itt lelhető fel, olyan unikum, amivel ha egyáltalán ismerik a kicsiny Pécsi borvidéket, akkor sokan be is azonosítják. Pedig alig van belőle 25 hektárnyi már, jó lenne sokat telepíteni, mert ha valaki végigkóstolja a Zierfandler  kóstolósorát, meggyőződhet róla, bizony érdemes néha cirfandlira váltani.

Ha mást szeretnénk, további pécsi borokból (de csak azokból!) sincs hiány. 150 forinttól indulnak a pohárral is mért tételek, de 800 fölé nem megy a kassza. Alternatívaként akad sör, kávé, üdítők, fizetni csak készpénzzel lehet, ezt vegyük figyelembe, mert bankautomata nincs két lépésre.

De ha egyszer ideérkeztünk, akár gyalogoltunk előtte a hegynek fel, vagy buszoztunk a Pálosokig és lejtőztünk pár percig, mindenképpen ittragadunk. Nem a legkényelmesebbek a székek, de mégsem kelünk fel egy pohár után. Érdemes tárasággal jönni, akár ki is lehet bérelni, 15-20 ember kiválóan érzi magát, borból sosem lesz hiány.

Összegzésként elég lehet ennyi: a Zirfandlert érdemes kipróbálni, személyre szabott, közvetlen és borértő kiszolgálást várhatunk.

Hunyadi János utca 52. K-Szo 16:00-22:00.

Értékelésünk: 4/5

súgó
Bertók László Költészeti Díj 2023
 
súgó
Meghitt és mélyen emberi - Átlényegülés a PFZ zenéjével
 
lokál
Tettyei romok: Laca és a figyelmetlen kacsa (állatmese)