A város falain ­– Jacques Villeglé kiállítása
A város falain ­– Jacques Villeglé kiállítása
szerk / 2024-07-03 súgó
Magyarországon először láthatjuk Jacques Villeglé, a pop-art előfutárának és a street art hírnökének munkásságát, akinek műveivel a párizsi Pompidou Központ és a New York-i MOMA látogatói is megismerkedhettek már.

A város falain című kiállítás egy kivételes, több mint 140 alkotásból álló együttest vonultat fel, amely 1947 és 2021 között készült. A tárlat a művész munkásságának minden aspektusát bemutatja: közvetlenül az utcáról származó, tépett plakátok, a falakon talált graffitikből, filmekből, matricákból és kriptográfiákból származó ábécék.

Villeglé volt az első művész, aki az utca nyelvét bevitte a múzeumba. Bizonyos értelemben ő volt a névtelen emberek által létrehozott városi költészet első szószólója, sok street art művész számára ő egyszerre előfutár és viszonyítási pont.

m21 Galéria (Zsolnay Negyed) Szeptember 22-ig. K-V.: 11:00-18:00. 

Mi az a pop-art?

A pop-art egy 20. századi képzőművészeti irányzat, ami Angliában született az 1950-es években, de az 1960-as évek elejétől terjedt el Amerikából. A pop-art lényegét Robert Rauschenberg amerikai művész fejtette ki: „Nem akarom, hogy a kép olyan legyen, amilyen nincs. Szerintem a kép valódibb, ha a valós világ részeiből készül.”

lokál
Hogyan telik egy pécsi tanár nyári szünete?
 
lokál
Római kori turisztikai úthálózat pécsi mérföldköve
 
lokál
A segítő beszélgetés életet menthet!