VASARELY – A pályakezdés évei
VASARELY – A pályakezdés évei
Happ Zsuzsa / 2016-11-07 súgó
A száztíz éve született Victor Vasarely reklámgrafikáiból nyílt időszaki tárlat a Vasarely Múzeumban, amely december közepéig látható.

A születése után Vásárhelyi Győzőnek keresztelt, 1906-ban a pécsi Munkácsy Mihály utcában született op-art művész korai munkásságának részeként reklámgrafikusként is dolgozott. A harmincas években gyógyszergyártóknak készített hirdetéseket az orvosok meggyőzésére. Ezek közül állítottak ki egy szobányi grafikát a Káptalan utcai Vasarely Múzeumban. A műveket egy francia magángyűjtő, Roland Bonias bocsátotta a múzeum rendelkezésére. A kiállított reklámgrafikák nem a Vasarely-től jól megszokott geometrikus művészetet képviselik, hanem figurális ábrák, sok esetben humorral illusztrálva a gyógyhatású készítmények hatásait és felhasználási területeit.

Vasarely 1929-30 között Bortnyik Sándor műhelyében tanult, aki rendszerint hangoztatta az alkalmazott művészet jelentőségét, és arra biztatta tanítványait, hogy második mesterségként műveljék azt, biztosítva megélhetésüket és művészi szabadságukat. Victor Vasarely körülbelül egy évtizedig fő tevékenységeként készítette a reklámgrafikákat, 1930-tól már Párizsban. A német megszállás után a megrendelések megszűntek, a művész azután alakította meg Denise René-vel közösen azt a dekorációs műhelyt, amely később galériává alakult át és elsőként mutatta be Vasarely grafikai műveit.

Az időszakos tárlat a Vasarely Múzeum állandó kiállítására váltott belépőjeggyel látogatható.

Vasarely Múzeum (Káptalan utca 3.) December 18-ig. Jegyár: 1500/750 Ft.

zene
Aranyakkord
 
lokál
Az Eb-től távol
 
ételital
Teszteltük: Kioszk