Pécsi Nyári Színház
Pécsi Nyári Színház
Happ Zsuzsa / 2018-07-02 súgó
A Pécsi Nyári Színház 2018-as évadjában tizenkét előadást láthatnak a nézők tíz különböző társulattól. A nyári színházi estékről, az idei programról és a helyszínekről a programsorozat vezetőjét, Vidákovics Szlávent kérdeztük.

A Pécsi Nyári Színház negyven éves múltra tekint vissza. Mi a titka a tartós sikernek?

1978-ban alapította Eck Imre és Bagossy László. Sajnos voltak olyan évek, amikor nem működött – a rendszerváltás után –, de édesapám, Vidákovics Antal 1995-ben újra életre keltette, én pedig 2010 óta vezetem. Pécsnek és a Káptalan utcai szabadtéri színpadnak olyan fantasztikus adottságai vannak, amilyenek szerintem egyetlen másik városnak sem. Ha minden nyáron a szabad ég alatt nézhetünk jobbnál jobb előadásokat, az vonzó mind a pécsieknek, mind az idelátogatóknak. Ezt bizonyítja, hogy amióta van internetes jegyértékesítésünk és meg tudjuk nézni, hogy honnan vásárolnak jegyet, azt látjuk, hogy az ország minden részéből jönnek a nézők.

Az idei évad előadásait mi alapján válogatta össze?

A célom az, hogy olyan szórakoztató előadásokat hozzunk Pécsre, amelyek országosan is sikert értek el, és amelyek igényesen szórakoztatnak. Igyekeztem úgy összeválogatni a műsort, hogy legyen benne zenés műfaj – operett és musical –, és természetesen van néhány elgondolkodtatóbb előadás is, a többi pedig főként szórakoztató vígjáték. Szerepel a programunkban a Mojo című gengszterkomédia, aminek június végén volt az ősbemutatója Budapesten. A Hajnali részegség, ami Kosztolányi utolsó éveit mutatja be egy keserűen vicces előadás formájában, Koltai Róbert főszereplésével nagyon nagy sikerrel ment tavaly nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A többit sem szeretném lekicsinyleni, hiszen olyan kiváló előadások lesznek még műsoron, mint például A miniszter félrelép, parádés szereposztással. 

A nevünkben is benne van, hogy „pécsi”, ezért nemcsak meghívunk társulatokat, hanem mi is létrehozunk előadást. Ebben az évben is van egy koprodukciónk a Pécsi Nemzeti Színházzal: a Balfácánt vacsorára című bohózat Lipics Zsolt és Józsa Richárd főszereplésével, aminek az elő-premierje már megvolt a Nemzeti Színházban. Ez a darab hat estén át lesz látható a Káptalan utcai szabadtéri színpadon.

Kinek ajánlja a szabadtéri színházi estéket?

Úgy érzem, hogy a fiatalabb korosztálytól a legidősebbekig ajánlanám mindenkinek az előadásokat, hiszen mindenki meg fogja találni köztük a kedvére valót. Próbálkoztam korábban azzal, hogy gyerekeknek is csináljunk előadásokat, de az kevésbé működött, úgyhogy az elsődleges célcsoportunk a felnőttek.

Várható-e, hogy újra lesznek előadások az Anna utcai szabadtéri helyszínen is?

Az Anna utcai szabadtéri színpad a Horvát Színház felújításával elkészült, de vannak még kisebb hiányosságok, amik miatt idén nem tudtuk beüzemelni. Reményeim szerint jövőre már működni fog. A Tettye a 2010-es átépítéssel elvesztette színházi jellegét, de remélem, hogy azt a helyszínt is át lehet majd úgy alakítani ideiglenesen, hogy nyári színházi előadásokra alkalmas legyen.

A Pécsi Nyári Színház részletes programja ITT. 

zene
Frenk
 
zene
Cymbal Rush
 
súgó
Művészportré: Kovács Bíborka Annabella