Előttem az élet
Előttem az élet
szerk / 2017-05-09 súgó
Új bemutatóval jelentkezett a Pécsi Harmadik Színház. Émile Ajar: Előttem az élet című, 1975-ben megjelent és világszerte népszerűvé vált kultikus regényének stúdiószínházi változatát április végén mutatták be Vincze János rendezésében.

A történet főszereplője, a tizenegy éves Momo meséli el a hajdani örömlány, Rosa mama, a transzvesztita Lola asszony és az eltűntnek hitt, börtönviselt arab apa sorsát. A kisfiú üde gyermeki éleslátással, koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással beszél az őt körülvevő világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, szeretetről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is.

E nehéz sorsú gyerek szemszögéből láthatunk bele Rosa mama mindennapjaiba, aki a maga módján lelkiismeretesen neveli a magukra hagyott gyermekeket, és köztük Momóban valóságos támaszra lel. Ez a különleges, megható kapcsolat és történet teljesen más megvilágításba helyezi a társadalom „nyomorultjait”, levisz a szeméttelep legmélyebb zugaiba, de csak azért, hogy ott aztán megmutasson valamit, amitől „Napban gyémánt lesz a por”, valamit, ami mégis mindenekfelett emberi.

Pécsi Harmadik Színház (Hajnóczy utca 41.) Május 9-11., 15-16., 18. 

(Fotó: Tóth László)

film
Még egy kört mindenkinek
 
súgó
A beton arcai VI.
 
lokál
Szent Kávé Rajzszakkör