Ömlik a pénz a pécsi kultúrába
Ömlik a pénz a pécsi kultúrába
/ 2016-05-03 lokál
A közelmúltban több, a pécsi kulturális életet érintő soron kívüli állami támogatás megítéléséről döntöttek, így több pénzt kap a Pécsi Nemzeti Színház, a POSzT, a Családi Színházi Fesztivál és a Zsolnay Fesztivál is.

Április közepén jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, hogy az idén megemelt költségvetésű, már 457 millió forintos központi támogatásban részesülő Pécsi Nemzeti Színház további 30 millió forint plusz támogatást kap, így a PNSz, bár önkormányzati támogatásban elmarad a nagy vidéki színházaktól, az állami támogatása nagyságrendileg megközelíti azokét. Tavaly már volt egy egyszeri kompenzáció: 60 milliós segítséggel ellensúlyozták a támogatásbeli különbséget. A pécsi színházszerető közönség emellett több dolognak is örülhet. A POSzT támogatása is növekszik négymillió forinttal – 60,5 millió helyett 64,5 millióra, a Családi Színházi Fesztivál 10 millió forintos támogatást kap a rendezésre, míg a Zsolnay Fesztivál 5 milliós támogatásban részesül.

A PNSz nem csak állami, de városi segítséget is kap: 67 millió forintos támogatást folyósítanak a 260 milliós önkormányzati támogatáson fölül a színház biztonsági problémáinak megoldására. A statikailag veszélyessé vált zenekari árok fölötti fődémív, valamint a díszletraktár mennyezete ebből a támogatásból újulhat meg.

További változás, hogy várhatóan önállósodni fog a Pécsi Balett. A győri mintát – mely szerint a színház és a balett külön gazdasági, szervezeti egységet alkot – országosan be szeretnék vezetni. A Pécsi Balett 50 millió forint plusz támogatást is kap az önállósodás esetén, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a jövő évi költségvetési javaslatot.

lokál
Lassú felépülés
 
lokál
Eximó Jégrém: Meteo-pauza
 
lokál
Eximó Jégrém: El Fumador