DesignPécs
DesignPécs
Happ Zsuzsa / 2018-10-03 súgó
Az idei lesz az ötödik DesignPécs, a mottójukat is ehhez igazították: „5 év-5 nap design”. A rendezvénysorozat a kreatív iparhoz kapcsolódó programokat kínál a laikus és a szakmai érdeklődőknek egyaránt. A programsorozatról Katona Petrát, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara marketing vezetőjét kérdeztük.  

Mit kínál a Design Pécs az érdeklődőknek és mik a speciális szakmai programok?

Az idei rendezvény minden eddiginél komplexebb lesz. Mint korábban, most is az a célja, hogy bemutassa a régió kiemelkedő kreatív ipari vállalkozásait, képviselőit, valamint a művészeti és tervezői műhelyeket, felvonultatva ezzel a helyi tervezői lehetőségeket. Szeretnénk láthatóvá tenni azt a világszínvonalat képviselő potenciált, ami a dizájn területén jelen van Pécsett. A hivatalosan október 3-7. között zajló rendezvény már szeptember 14-től kínál programokat egészen október 28-ig. A DesignPécs ideje alatt technológiai, építészeti, képzőművészeti kiállítások, divatbemutatók, nyitott laboratóriumok, szemináriumok, tréningek, workshopok, vásárok, fórumok, kerekasztal-beszélgetések és koncertek várják az érdeklődőket. A DesignPécs keretében szervezzük meg a kamarai Open4Business nemzetközi üzletember-találkozót, amely többek között a kreatív ipari alkotók számára nyújt kiváló lehetőséget nemzetközi együttműködések kialakítására 18 ország vállalkozóival.

Milyen újdonságok lesznek az idei programban?

Eddig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a PTE Művészeti-, valamint Műszaki és Informatikai Karával, a Kreatív Ipari Klaszterrel, Pécs városával és a kreatív iparágak képviselőivel szervezte meg a rendezvényt, idén a Zsolnay Örökségkezelő NKft. két kiállítással csatlakozik a programsorozathoz. Az m21 Galériában a „Támogatott művek az iparművészetben – NKA25” kiállítás, a Pécsi Galériában a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj anyagából „Csúcsformában” címmel látható kiállítás. A Nanában október 3-7. között a Kamara által szervezett „DesignPécs Vállalkozói Kiállítás” a régióban működő vállalkozások design termékeit, koncepcióit mutatja be. Szeptember 28. és október 2. között a IV. Pécsi Érték Kiállítás és Vásáron az értékteremtő kis- és középvállalkozások mutatkoznak be egy pécsi bevásárlóközpontban. A PTE Transzdiszciplináris Kutatások Intézete október 3-7. között „Kortalan Tudomány (Art of Ageing)” címmel ingyenes konferenciát és fesztivált szervez, de érdemes megtekinteni szeptember 14-től a „Beton arcai kiállítás 5.0”-t a Nick Udvarban is.

Hány kreatív alkotó, vállalkozó képviseli magát az idei Design Pécsen és milyen szakterületekről?

Az elmúlt években a város, az egyetemi kutatók és tudósok, valamint a diákok mellett több mint 50 vállalkozás jelenítette meg a déli régió design-ját. Idén is hasonló nagyságú megjelenésre számítunk.

 

zene
Cosa Polska
 
lokál
Portré: Hajdú Zsófi
 
lokál
Tüke Busz: 7 női buszsofőr