Halott Pénz
Halott Pénz
Papp András / 2021-04-01 zene
Ha mindenkit boldoggá akarsz tenni, árulj fagyit! - ez lesz a címe a Halott Pénz áprilisban megjelenő új albumának. A zenekar frontemberével, Marsalkó Dáviddal beszélgettünk a nagylemezről, a pandémia hatásairól és az újranyitás utáni pécsi koncertről.

Először is nagyon szépen köszönjük, hogy a Highlights of Hungary-re (a kezdeményezés minden évben kategóriák nélkül gyűjti és díjazza a legkiemelkedőbb magyar teljesítményeket - szerk.) a Made in Pécs Fesztivált is jelölted. Miért döntöttél így?

A jelöléseim között fontos szempont volt, hogy képviseljem a városomat, illetve a "vidékiséget". Egy baromira fontos és egyedi eseménynek tartom a Made in Pécs Fesztivált, mindenképpen szerettem volna felhívni rá a figyelmet. Sokszor egy tehetséges formációnak vagy előadónak csak a lehetőség hiányzik, és az ilyen kezdeményezések kulcsfontosságúak minden szempontból.

A Halott Pénz az utóbbi időben elsősorban különálló dalokkal jelentkezett. Nyilatkoztál is arról többször, hogy a lemezformátum helyett inkább a dalok időszakát éljük. Mi annak az oka, hogy most mégis egy komplett nagylemezzel jöttök ki?

Abszolút így van. Két éve, vagy akár másfél évvel ezelőtt ha megkérdezel, tuti azt mondtam volna, hogy nem lesz több Halott Pénz album. Egyszerűen nem láttam már értelmét, látva a zenefogyasztási szokásokat. De tavaly márciusban minden megváltozott. Átalakult az életünk, egy viszonylagos megszokott körforgásból kiszakadva úgy éreztem, hogy talán épp itt az ideje egy új albumnak, így 5 év után. Szerettem volna ismét albumban gondolkodni és nem kislemezekben, ami a gyakorlatban óriási szabadságot ad egy dalszerzőnek.

Árulj el néhány apró részletet az albumról. Mi lesz a címe, hány dal lesz rajta, klipet forgattok-e a számokhoz, zeneileg lesz-e változás a korábbiakhoz képest?

Ha mindenkit boldoggá akarsz tenni, árulj fagyit - ez lesz a lemez címe, és 9 új dal lesz rajta. Az érdekessége talán az, hogy 1 hónapon keresztül fog megjelenni, és mindegyikhez forgattunk klipet. Persze nem giga költségvetésűeket kell elképzelni, de mindegyik valami vizualitással lesz kiegészítve. Mint az album és a zenekar producere, igyekeztem egy izgalmas utazássá komponálni a dalokat. Lesz rajta viszonylag klasszikus Halott Pénz vonal, lesz rajta teljesen más, mint eddig, és lesznek rajta érdekes kalandozások is. Van olyan dal, amiben nem énekel a Márk, és van olyan, amiben csak mint dalszerző vagyok benne. Van olyan, ami kávzi egy versemnek a megzenésítése lesz, refrén vagy bármi dalszerkezet nélkül. Nagyon várom már, hogy mit szólnak majd az emberek.

Közel másfél éve nem álltatok színpadon. Hogyan élitek meg ezt a szomorú helyzetet?

Mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnénk már több mint egy éve. Borzasztó ez a kiszámíthatatlanság, de gondolom ez nem csak ránk érvényes. Mindannyian beleléptünk ebbe, és csak bízhatunk abban, hogy minél hamarabb kidobhatjuk azt a cipőt, ami erre emlékeztet. 

A hosszú leállás mit adott és mit vett el a Halott Pénztől?

Anyagilag nagyon nehéz ez az időszak. De lelkileg is. Nagyon nehéz helyzetbe került az egész zeneipar itthon, és nem lesz könnyű ebből kikecmeregni. De ha a jó oldalára fókuszálok, akkor azért pozitívumokat is tudok mondani: még jobban megerősödött bennem az érzés, hogy mennyire szerencsések vagyunk, hogy zenélhetünk. Sokkal többet tudtam a családommal lenni, és az állandó éjszakázást, buszban alvást felváltotta egy viszonylag stabilabb életmód, aminek a hatásait eléggé érzem magamon, jó értelemben.

Gondolom, neked is megszaporodott az elmúlt időszakban a szabadidőd. Ha éppen nem a lemezzel vagy elfoglalva, mivel töltöd mostanában az idődet?

Nagyon sokat dolgoztunk az albumon, de baromira élveztem, és nagyon izgalmas lesz az április, ahogy majd jönnek ki sorban a dalok. Ezen felül legfőképpen a barátaimra és családomra fókuszálok, tartottuk egymásban a lelket.

Végezetül pedig, ha elmúlik ez a több mint egy éve tartó borzalom, számíthatunk a közeljövőben egy pécsi Halott Pénz koncertre?

Már alig várom, hogy bejelenthessünk egy pécsi koncertet! Igazi pirosbetűs ünnepnap lesz nekünk, ha végre zöldre vált a lámpa.

lokál
Eximó Jégrém: A damaszkuszi útra nincs retúrjegy
 
zene
Ethnofil
 
súgó
Nem tudhatom – Radnóti és korunk