ZAJZAJZAJ, Dióbél, AM:PM, Pécs on Stage - Pécsi lemezkiadók
ZAJZAJZAJ, Dióbél, AM:PM, Pécs on Stage - Pécsi lemezkiadók
Papp András / 2021-06-07 lokál
Örömmel mutatunk be négy pécsi lemezkiadót, hiszen mindegyikük egyedivel, értékessel, hiánypótlóval örvendezteti meg a hallgatókat.   

ZAJZAJZAJ

A ZAJZAJZAJ egy alkotói tér, alkotói közösség, amit a 30Y zenekar hívott életre 2014-ben. A kezdeti években a ZAJZAJZAJ csak a 30Y mögött álló jogi személyt jelölte, ám tevékenységi köre nagyon hamar kibővült, mára már többek között kiadó is, sőt, saját alkotói tere, stúdiója, és megannyi kiadványa is van. A 30Y mellett ők képviselik többek között az Esti Kornélt, az Óriást, az IDEGEN-t, a Lázár Tesókat, Beck Zolit, a Beckeket, Egyedi Petit és a Mmamt-ot, valamint a Háy come Becket. Kiadványaik nagy része fizikai hanghordozón jelenik meg, emellett vállalják a hanganyagok digitális terjesztésével kapcsolatos feladatokat is. A fizikai kiadványok jellemzően CD-n jelennek meg, de katalógusukban helyett kapott már könyv és hangoskönyv is. A fentebb felsorolt alkotók szinte kivétel nélkül folyamatosan új anyagokon dolgoznak – nemrég jelent meg Egyedi Peti - Mmamt II, a Lázár tesók - Hullámtörés és az Esti Kornél - itt maradtam az éjszakában lemeze, és anélkül, hogy bármilyen nagyobb titkot elárulnánk, elmondhatjuk, hogy ismét új dalokon dolgozik az Esti Kornél, a 30Y, és az IDEGEN is. Kiadványaik sikereit több szempont alapján mérik, de konkrétan a legtöbb példányt eddig a 30Y Dicsőség, és a Ki az, akit még megölelnél című lemezeiből adták el.

AM:PM

2010-ben Soltész Péter indította útjára az AM:PM kiadót. Vele váltottunk néhány szót a kezdetekről, a jövőről és a tervekről.  

Mikor és hogyan indult az AM:PM sztorija? 

2010-ben komolyra fordult a viszonyunk a Punnanys jómadarakkal, és a fejünkbe vettük, hogy kiadjuk a második nagylemezüket. Kilincseltünk kis, nagy és közepes magyar és nemzetközi kiadóknál, de senkit sem érdekelt a stílusokat keverő, magyarul rappelő, énekessel, hegedűssel megspékelt vidéki rapzenekar. Ekkor döntöttem úgy, hogy belevágok saját magam.

Mely produkciók tartoznak hozzátok? 

Jelen pillanatban a Punnanyn kívül Perrin, Myra Monoka, és a Saverne, korábban pedig az NB és a szintén pécsi kötődésű D.O.G. volt nálunk. Rajtuk kívül Heilig Tomi basszeros / producer szóló cuccaival is mi foglalkozunk, nemrég adtuk ki első beattape-jét. A covid minket is alaposan lelassított, ezért elmaradt pár tavalyra tervezett release, viszont nagyon izgalmas új zenék állnak sorban a polcon megjelenésre várva, a felsorolt előadókon kívül pár friss új névvel a főszerepben. Izgatott vagyok, mert úgy érzem, ezekkel az anyagokkal érthetőbb lesz, hogy mit is szeretnék igazából ezzel a kiadóval, mi az a zenei identitás, amit képviselek.

Melyik kiadványotok volt eddig a legsikeresebb?

Ha pusztán a darabszámot nézem, talán a legutóbbi Punna-lemez, a PMXV. Ebből a vinylek is szépen elpörrentek és a benzinkutas terjesztésen keresztül komolyabb számú CD is gazdára talált. Ehhez a kiadványhoz erős támogatást tettünk merch termékek formájában, elég talán a limitált szériás Vinylze napszemcsó vagy a szintén limitált, 15 éves Ballantines whiskyt említenem. Ezek prémium cuccok voltak, fel is lettek árazva, mégis seperc alatt elkapkodták őket.

Pécs on Stage & BETWIXT

„A Pécs On Stage ötlete 2019 őszén fogant meg bennünk a BETWIXT egyik budapesti, Nemdebáros bulija alatt” – mondja a kiadó vezetője, Iváncza Boglárka. „A Youtube-on hatalmas népszerűségnek örvendő Cercle és Colors Studios, valamint a hazánkban is szép karriert futott BalconyTV sorozatoktól inspirálva egy havonta jelentkező videószériát álmodtunk meg, ahol friss, izgalmas pécsi produkciók állnak kamera elé különleges pécsi helyszíneken”. A Pécs On Stage csapata az első évadának lezárultát stílszerűen egy válogatáslemezzel ünnepelte, amelyre a videósorozatukban szereplő előadók delegálták a dalokat. Fontosnak érezték, hogy létrehozzanak egy digitális emlékkönyvet, ami szummázta azt, amit látni és hallani lehetett az első 10 videójukban. Az, hogy ebből végül bakelitet is csináltak azért volt, mert szerettek volna valamiféle kézzelfogható, nem csak a virtuális térben létező kiadványt is készíteni, ami ereklye minden résztvevő számára, plusz azoknak is, akik az elmúlt egy évben megkedvelték a sorozatot. „A Pécs On Stage és a BETWIXT kiadó kéz a kézben járnak egymással” – mondja Boglárka. „Ugyanaz a csapat foglalkozik a működtetésükkel, csak míg előbbi műfajilag kötetlenül a videók tematikájához igazodik, utóbbi javarészt helyileg függetlenül, elektronikus zenei előadók anyagaira koncentrál. A Pécs On Stage kapcsán a megjelenés egyelőre kimerül az évadzáró albumban, míg a BETWIXT-nél negyedévente adunk ki szerzői kislemezeket vagy nagyobb lélegzetvételű válogatáslemezt. Nyáron például jön illben x marion kislemeze”.

Dióbél Kiadó

Az itt bemutatott kiadók közül a Dióbél a legkülönlegesebb. Hogy miért? Kovács Balázs elmeséli.

A Dióbél Kiadó nagyon izgalmas dolgokat ad ki. Kérlek, mutasd be, hogy mivel is foglalkoztok pontosan.

A kiadót a feleségemmel indítottuk el 2001-ben. A profil végig ugyanaz maradt: kis példányszámú, kézzel készült kiadványkísérletekkel, kísérleti zenéket jelentetünk meg.

Miket adtatok ki eddig?

Főleg a hazai, kevésbé ismert alkotók, de a kortárs és kísérleti elektronikus zenében ismertebb szerzők munkáit is közzé tesszük szólóalbumok, splitek (két alkotó munkáit hordozó kiadványok) és nagyobb, tematikus válogatások formájában. Eddig 24 megjelenésünk volt, ebből 7 tavaly. Formátumuk kezdetben cdr, floppy, újabban multimédiás művészeti antológia, önálló hanghordozók (pl. hanglejátszóval felszerelt spakli), pendrive, hanglemez. Hanglemezből a kisebb, 10"-os formátumot preferáljuk, mert időtartamában és méretében is közel áll hozzánk. A lemezeinket saját építésű hanglemezvágóval készítjük.

A megjelent lemezek jellemzően hány példányban készülnek?

Húsz körüli példányt tervezünk általában, ez az a mennyiség, aminek elkészítése időben bevállalható és költségeit tekintve is rentábilis. De van olyan kiadványunk is, amit a megrendelő válogathat össze magának, így azokból csak egyetlen példány készül.

A közeljövőben milyen megjelenések várhatók tőletek?

Már másfél éve készülünk a képeshangoskönyvünkkel, ami idén talán 
megjelenik. Ez egy önmagában működő, lapozható képeskönyv lesz, 
beépített hanglejátszóval, ami a képekhez készült zenei alkotásokat 
játssza.

 

zene
ZAJZAJZAJ podcast #28 // Wake Up 1230
 
ételital
Teszteltük: Le Gourmet
 
súgó
Pénteken ismét Kutatók Éjszakája Pécsett és Szekszárdon