Víz világnapi kolibrik
Víz világnapi kolibrik
promo / 2023-04-07 lokál
Van egy történet a kolibriről, és arról, hogy ez a kismadár hogyan viselkedett egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben. Amikor égett az erdő, a kolibri cseppenként vitt vizet a tóból, hogy megfékezze a lángokat. Amit tudott, megtett, bármilyen apró dolog is volt. Minél több kolibri van, annál több csepp hull a tűzre – ezt a történetet választotta mottójául az ENSZ Vízügyi Szervezete az idei Víz világnapjára.

Tavaly nyáron Magyarországon is kézzelfoghatóvá váltak a vízzel összefüggő problémák, például, hogy mit jelent, ha a csapból egyszerűen nem jön semmi; a kertek kiszáradtak, eltűntek a parkok zöldjei. Az idei nemzetközi Víz világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. Legyen az bármilyen apró dolog – akár csak annyi, hogy jobban átgondoljuk, mit húzunk le a vécén, vagy megjavítjuk a csepegő csapot, összegyűjtjük az esővizet.

Ezt a célt támogatva több mint 1200 iskolás vett részt március 20-31. között a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szemléletformáló foglalkozásain. A gyerekek a felújított szennyvíztisztító telepen pacsiztak Budzillával, megtanulták, hogyan ne hizlalják fel a pécsi csatornarémet, végigkísérték a használt víz megtisztításának útját. A felsős csapatok izgalmas vízműves szabadulószoba segítségével lestek be a pécsi szolgáltató mindennapjaiba, a kisebbek pedig a Vízkincstárban interaktív foglalkozáson ismerkedtek a vízszolgáltatás érdekességeivel, és sajátítottak el olyan hasznos ismereteket, amik segítenek nekik kolibrivé válni.

(A látogatások a KEHOP-2.1.7-19-2019-00003 azonosítószámú „Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat” pályázat keretében valósult meg.)

(X)

súgó
Villányi Vörösbor Fesztivál
 
lokál
A Magasház
 
lokál
Zöld Pécs - Az év gombája: Óriás bocskorosgomba