„Számunkra ez olyan, mint a fociszurkolóknak az EB”
„Számunkra ez olyan, mint a fociszurkolóknak az EB”
Papp András / 2021-07-14 zene
Soha nem látott mennyiségű pécsi produkció lép fel a nyári Made in Pécs Fesztiválon. A rengetegből kiválasztottuk néhányukat, hogy mondják el véleményüket a pécsi zene ünnepéről. Szívünknek kedves szavak érkeztek tőlük, melyeket ezúton is köszönünk, ám önmagunk frankózásán túl ahhoz is jók ezek a vélemények, hogy kedvet csináljanak azoknak, akik még nem fesztiváloztak velünk. Ideje kipróbálni!

Cedar Knoll

Nagyon szeretjük ezt a fesztivált – színes, feszes, kedves. Kíváncsiak vagyunk, milyen lesz most így, a nyár közepén. Egy biztos: nagyon várjuk, biztosan szuper nap lesz! 

Pixelplants (Dézsi Sada)

A Made in Pécs Fesztivál évek óta a legjobb dolog, ami zeneileg egy várossal történhet. Egészen elképesztő, hogy száznál több zenekart vagytok képesek megmozgatni, úgy, hogy zenészként, ebben a közegben mozogva sem tudnék 25 pécsi bandánál többet felsorolni. Mindig nagy borulás realizálni, mennyire sokszínű is a városunk. Az idei fesztiválra az egyik legjobb barátom esküvőjéről fogunk elugrani játszani az Estbe, aztán nyilván vissza. Semmi nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy most is felrobbantsuk a színpadot jóféle hard-poppal. Az elmúlt hosszú, keserves, pandémiás hónapok után, ami iszonyat szívás egy zenekarnak, a Made in Pécs Fesztivál fény egy poshadt alagút végén. Mi magunk is majdnem rámentünk erre az időszakra, olyannyira, hogy két tagunk is a távozás mellett döntött, azaz júliusban egy vadiúj PXP-t láthat a közönség, új számokkal, de a régi energiával. Mi mindennél jobban várjuk!

VikHarp (Kemény Viktor)

A Made in Pécs Fesztivál az egyik kedvenc eseményem a városban és nem csak azért, mert valami különös oknál fogva még mindig felléphetek rajta. Talán a fesztivál napján igaz egyedül Pécse a magyar Liverpool elnevezés. A könnyűzene ünnepe ez, ahol mindenkinek szabad a pálya, aki elég merész. Hatalmas szabadság és elfogadás, a zene minden formája megtalálja magának itt a légteret. Különösen várom a nyári fesztivált, mivel aznap van a szülinapom és én ezt ajándéknak élem meg idén, pláne a covid-blues után.

gézakékazég (Dömötör Géza)

Ez egy globálisan is unikumnak számító seregszemle, ami igazán megérdemelné, ha világhírnévre tenne szert. Ezt halál komolyan gondolom! Az, hogy nagyjából Pécsett minden ezer emberre jut egy zenekar, az igazán egyedülálló szerintem. Örülnék neki, ha egyszer a Mojo, az Uncut vagy a Rolling Stone magazin foglalkozna a témával, és külföldi újságírók lepnék el a fesztivált. A csúcs az lenne, ha egyszer rangjában az austini SXSW butikfesztiválhoz nőne fel. Nekünk a fesztivál azt jelenti, hogy egy évben egyszer elhisszük magunkról, hogy mi is egy igazán fasza zenekar vagyunk, nem két negyvenes forever young figura hobbiprojektje. Mindig feszes a 20 perc, de ennyit pont kibírunk egy szuszra. Hatalmas csuklózás előzi meg a setlist összeállítását, itt éjszakákba nyúló, késhegyig menő viták során döntünk a dalokról. A nyári fesztivál izzasztó lesz, jómagam nehezen bírom a hőséget zárt térben, így talán Lukács Lacisra veszem a figurát, magam elé állítva egy ventilátort. Mindenképpen érdekes lesz a hagyományt megtörni, meglátjuk, nyáron is üt-e a dolog. Amúgy igyekszünk méltóképpen megemlékezni arról is, hogy negyed évszázada kezdtük el ezt az egész sztorit. Sad, but true.

DIP Trió (Imre Gábor)

Véleményem szerint ez az egyik legjobb zenei kezdeményezés a városban, amely ingyenes és nagy tömegeket mozgat meg. Kezdetek óta játszunk a fesztiválon, nagyon élvezzük a zenésztársadalom szinte minden képviselőjének társaságát. Számunkra ez olyan, mint a fociszurkolóknak az EB vagy a VB. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy amikor csak lehetőség van rá, mutassuk meg az élő, illetve a hangszeres zene varázsát, legyen az rock, pop, dzsessz, klasszikus, vagy bármi. A legutóbbi fesztiválon az egyik kezdő zenekar voltunk délelőtt 10-kor. Teltház volt a Szabadkikötőben, nem gondoltuk volna, hogy ekkora siker lesz, és azt sem, hogy ennyien eljönnek ránk már délelőtt. Fura volt a napi első kávé elfogyasztása után máris játszani, de talán épp ettől volt különleges. Idén is hasonló élményben bízunk, egy számunkra új helyszínen, szokatlan időpontban játszunk, de talán ez is hasonlóan élvezetes lesz, mint az eddigiek. A pandémia miatti időpontváltozás –reméljük – jót fog tenni a nézőszámnak, hiszen nyáron, jó időben talán még az is kilátogat, aki télen -10 fokban ezt nem tette meg. Abban is bízunk, hogy a nagy meleg miatt nem csak kint ácsorognak majd az emberek a helyszínek előtt, hanem megtelnek a belső terek is. Idén egy billentyűs kolléga jön a gitárosunkat helyettesíteni, de ő is hasonló színvonalat képvisel, így a jól megszokott DIP Triós élmény garantáltan nem marad el!

Skoge

Úgy gondoljuk, hogy ez az a rendezvény, ami igazán összehozza a helyi zenészeket. Pécsi zenekarként örülünk neki, hogy van egy ilyen, ha úgy tetszik „családi összejövetel”. Rengeteg tehetséges előadót és zenekart ismerhetünk meg évről évre, és mi is nagyon szívesen lépünk fel minden alkalommal. Annak ellenére, hogy rövid idő áll rendelkezésre a koncerten, mindig nagyon jó közönség gyűlik össze, valamint az est hátralévő részében jó beszélgetni a barátokkal, kollégákkal és hallgatni a jobbnál jobb előadókat. Idén is várjuk már a fesztivált! Örülünk neki mi is, mint mindenki, hogy lehet végre koncertezni. Nekünk a Made in Pécs Fesztivál lesz a turnéindító koncertünk, aminek duplán örülünk. Reméljük, sokan leszünk idén is!

 

zene
Slovenia Calling
 
lokál
Pécsi hősök, akik a város szívét dobogtatják
 
zene
Szenes 50