Uniós beruházásból újul meg Pécs szennyvíztisztító telepe
Uniós beruházásból újul meg Pécs szennyvíztisztító telepe
promo / 2020-11-09 lokál
Gigaprojekt zajlik Pécs határában: több éves előkészítő munka eredményeként fejlesztik a város szennyvíztisztító telepét.

A beruházásra az önkormányzat rendkívüli, mintegy 7,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP-2.2.2-15-2016-00056) keretében.

A már javában zajló fejlesztések többek közt lehetővé tesznek egy harmadik tisztítási fázist is a jelenlegi mechanikai és biológiai tisztítás mellett. A technológiai korszerűsítésre igencsak szükség volt az 1980-as években tervezett telepen, ugyanis az évek során változtak a vízfelhasználási szokásaink (ezzel együtt a szennyvíz összetétele, minősége, mennyisége is), másrészt több területre ért el a csatorna, mindemellett folyamatosan szigorodnak a hazai és nemzetközi előírások.

A szennyvíztisztító telep jelenleg mintegy százhatvanezer embert szolgál ki, egész Pécset és tizenkét környező települést. Évente mintegy tízmillió köbméter szennyvizet fogadnak be és kezelnek itt, éppen ezért fontos kiemelni, hogy az építési, átalakítási munkálatok a régi tisztítómű folyamatos üzemeltetése mellett zajlanak.

A beruházást követően a telep megnövekedett kapacitással akár kétszáztízezer ember szennyvizét fogadhatja, és a mostaninál is tisztább formában tudja majd a megtisztított használt vizet visszaengedni a természetbe, a Duna vízgyűjtő területére. A szennyvíztisztító telep tervezett tisztítási kapacitása: 55 000 m3/nap.

(X)

 

lokál
Szavazz! Melyik tavalyi címlapunk tetszett a legjobban?
 
súgó
Szász Zsolt bábművész kiállítása
 
lokál
Portré: Tasnádi Zsófi