Tilos
Tilos
Papp András / 2015-05-05 lokál
A legaktuálisabb és egyben a legújabb országos tiltás a bevásárlóközpontok vasárnapi zárva tartása, amivel a tisztelt törvényhozók – többek között – szépen kifejelték azt a lehetőséget, hogy a keményen dolgozó kisember a hét utolsó napján egész hétre be tudjon vásárolni a családjának. Ennek a tiltásnak az apropóján kicsit körbenéztünk szűkebb hazánkban, hogy milyen tiltó rendelkezések vannak hatályban jelenleg Pécsett. Mivel szerencsére nem vagyunk jogászok, ezért eléggé megküzdöttünk azzal, hogy a jogszabályok csavaros nyelvezetében értelmet találjunk, éppen ezért megpróbáljuk közérthetően bemutatni a számunkra vicces pécsi tiltásokat. Amennyiben a jogszabályok értelmezése közben félreértettünk valamit, elnézést kérünk a törvényhozóktól, de alaposan átolvastuk a tiltó rendelkezéseket, ezért nagyot nem hibázhatunk. Nézzük tehát, hogy mit tilos csinálni Pécsett.

Tilos utcán autót mosni

Bizonyára mindenki előtt ismert az a hétvégi utcakép, hogy az apa akkurátusan mossa féltve őrzött személygépkocsiját az utcán jó habos, bő vízzel, miközben anya a konyhában ebédet főz. Na, ezt el lehet felejteni, mert Pécsett ez tilos, ettől függetlenül évtizedes rutinból sokan csinálják. Ez a kitétel abban a rendeletben szerepel, ami többek között megtiltja a közterületeken való szemetelést, és a közterület beszennyezését, külön megemlítve a kocsimosást. Vannak autómosók bőven a városban, lehet odavinni pénzért lemostani a verdát.      

Tilos az utcára önteni a felmosóvizet télen

Pontosabban 0 Celsius-fok alatt tilos az utcára zúdítani a felmosóvizet. Ennek oka roppant egyszerű, elsősorban a csúszásveszély elkerülése foglalkoztathatta leginkább a törvény megalkotóját, és annak megszövegezőjét. Arról fogalmunk sincs, hogy 0 Celsiuk-fok fölött szabad-e az utcára önteni bármiféle vizet, mindenesetre azt tanácsoljuk, hogy aki ilyet szeretne tenni, előtte nézze meg az utcai hőmérőt, hogy hány fokot mutat. 1 foknál mehet, 0 foknál nem. Ilyen egyszerű.

Tilos a szelektív hulladékgyűjtőkből szemetet kivenni

Legtöbben a szemetet nem kivesszük, hanem beletesszük a kukába. Még akkor is, ha szelektív. Természetesen tisztában vagyunk azzal - hiszen nap, mint nap szembesülünk vele -, hogy sokan bizony halászgatják kifelé a szelektívekből a még értékesíthető hulladékot. Arról azonban fogalmunk sincs, hogy ez kinek fáj, miért kell tiltani ezt.  

Tilos koszosan hagyni a kirakatokat

De nem csak a kirakatokat nem szabad koszosan hagyni, hanem például a közterületről látszó ablakokat sem. A törvény ez ügyben egyértelműen fogalmaz, negyedévente kötelezően le kell ezeket suvickolni. Azt gyanítjuk körbepillantva a belvároson, hogy ezt a rendelkezést sokan nem ismerik.

Tilos a havat felhalmozni hirdetőoszlop köré

Bármilyen hihetetlen, de ez a blődség is törvénybe van iktatva Pécsett. A hirdetőoszlop ugyanis hivatalos nyelven nem más, mint egyéb közérdekű létesítmény, ugyanúgy, mint a forgalomirányító lámpa vagy a lámpaoszlop. A havat pedig a gyalogosforgalom zavartalansága érdekében nem lehet felhalmozni egyik létesítmény elé sem, mert ezek szerint az ilyen kupacokat képtelenek kikerülni a drága gyalogosok. Simicska viszont megnyugodhat, hiszen a pécsi hirdetőoszlopai télen is maximális biztonságban vannak. Emiatt mi is nyugodtak vagyunk.   

Tilos piázni közterületen

Talán ez a legismertebb pécsi tiltás. Természetesen a kávézók és éttermek teraszain szerencsére nyugodtan lehet sörözni/borozni/rövidezni, mert ezek a helyek közterület használati engedéllyel rendelkeznek. Ugyancsak lehet szeszesitalt fogyasztani az előzetes bejelentés alapján tartott szabadtéri rendezvényeken, azaz például a Sétatéren is lehet gondtalanul fröccsözni az ottani városi programok idején. Amit a törvény tilt, az például az, hogy nem lehet csak úgy, minden indok nélkül kulturáltan meginni egy üveg bort például a Tettyén, a Havihegyen vagy egy parkban. Hogy ezt miért kell tiltani, az egy nagy rejtély. Szerencsére sokan fittyet hánynak erre a tiltásra és iszogatnak közterületen is, amit mi csak üdvözölni tudunk.     

Tilos vasárnap flexelni és füvet nyírni

Ezzel a tiltással sokan egyetértenek. Mi is. Annál kiborítóbb ugyanis nem létezik, amikor vasárnap hajnalban a szomszéd valami furcsa indíttatástól vezérelve nekiáll minden ok nélkül flexelgetni vagy üvöltve sövényt nyírni egy hitvány, semmire nem jó sövénynyíróval. Nem árt tudni, hogy ilyen és ehhez hasonló, zajjal járó ház körüli munkát csak hétköznap 7:00 és 20:00 óra között, szombaton és ünnepnapokon pedig csak 9:00 és 19:00 óra között lehet végezni. Tehát a szombat reggeli 7 órás fűnyírás sem ér, tisztelt szomszédok. 

Tilos utcazenélni a Városháza közelében munkaidőben

Mivel a Városháza a mi értelmezésünkben közhivatal, ezért egyértelmű a tény, hogy előtte utcazenészeknek semmi keresnivalójuk. Még véletlenül megzavarnák szorgos munkájukban a drága honatyákat és honanyákat, amit még mi sem vennénk a szívünkre, pedig mi igazán sok mindent elbírunk. A törvény egyébként ugyancsak tiltja a muzsikálást 8 és 16 óra között egészségügyi intézmények és bíróságok homlokzatától számított 50 méteres körzeten belül. Ebből mi csak az egészségügyi intézményekre szóló tiltást tudjuk megérteni, a többit nem.  

Tilos anyák napján a temetőbe autóval bemenni

Ez elég különös, de tényleg így van. A tiltás természetesen nem vonatkozik a mozgásukban korlátozott személyekre, és az őket szállítókra sem. De jobb, ha tudjuk, hogy nem csak anyák napján él ez a tilalom, hanem húsvétkor, pünkösdkor, mindenszentekkor, halottak napján és karácsonykor is. Aki ezeken a napokon mégis behajt autóval a temetőbe, akkor a törvény szerint „a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg”.

Tilos kutyával kávézóba bemenni

Ezen a törvényen annyira fel vagyunk háborodva, hogy legszívesebben elkussolnánk az egészet, nehogy néhány lelkes büntető ember emiatt járja végig a kávézókat kutyák után szimatolva. Olvasatunkban ugyanis „a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiség” lehet például egy kávézó is. A tiltás nem vonatkozik vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyákra. Tippünk: ha valaki vegzál a kutyád miatt egy bárban, mondd azt, hogy a kutyád egy megtestesült jelzőkutya, aki minden egyes alkalommal diszkréten jelez a gazdájának, ha az túlzásba viszi a rozéfröccsök fogyasztását.

Tilos a megunt háziállatot egyből menhelyre vinni

Ezzel maximálisan egyetértünk. A tavaly év végén elfogadott törvény leírja, hogy a gazda, ha nem kívánja tovább ellátni kedvtelésből tartott állatát, köteles gondoskodni annak megfelelő elhelyezéséről. Köteles mindent megtenni azért, hogy az állat új, gondoskodó gazdához kerüljön. Amennyiben mindent megtett, de eredménnyel nem járt, csak – és kizárólag csak – ebben az esetben ajánlhatja fel az állatot az arra jogosult egyesületnek, állatvédő alapítványnak, vagy az állategészségügyi szolgálatnak. Tehát: a megunt házi kedvenc elhelyezésére tett erőfeszítések nélkül semelyik állat nem vihető automatikusan egyik állatmenhelyre sem.

Tilos koldulni (nem csak) a belvárosban

A hajléktalanok és az esetlegesen ezzel járó koldulás ügye már politikai csatározások szintjére lépett. Ám mindenki csak a szűken vett belváros problematikájának látja ezt az ügyet, ezzel szemben azonban a törvény jóval nagyobb területet jelöl meg, ahol tilos koldulni. Idemásoljuk szó szerint a vonatkozó részt, mert teljesen elvesztünk benne, követhetetlen az egész, de arra a nyakunkat rá merjük tenni, hogy ez nem a szűken vett belváros: „Rákóczi út – Felsőmalom utcáig terjedő teljes szélességű szakasza, majd ettől a Lánc utcáig terjedő szakaszának az északi oldala által, továbbá a Lánc utca, a Király utca keleti vége, Alsóhavi utca, Ágota utca, Kálvária utca, Aradi vértanúk útja és a Klimó György utca keleti oldala által határolt belvárosának, továbbá a Felsővámház utca, Lánc utca, Zsolnay Vilmos út, Sport utca által határolt területének, valamint a Sport utca, Weöres Sándor utca és a Breuer Marcell sétány által határolt területének a közterületein és közterületre nyitott nyilvános helyein pénz vagy egyéb dolog átadására vonatkozó ráutaló magatartás” tilos.

zene
Space Inhalerz, Modestep (UK)
 
lokál
Bor, mámor, Pécs, fűszer, grill
 
zene
Mongooz kollégiumi turné