Művészportré: Gajcsi Blanka
Művészportré: Gajcsi Blanka
Prim Péter / 2019-02-21 súgó
Új sorozatunkban pécsi képző-, és iparművészeket mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy közelebb hozzuk az alkotókat és alkotásaikat olvasóinkhoz. 

 

Gajcsi Blanka pécsi születésű és Pécsett alkotó szobrász és ötvösművész.
A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában ötvös szakon végzett, később pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szobrász diplomát szerzett. Szobrászként számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt. Mind közül talán diplomamunkája a legnépszerűbb: Pinocchina nevű életnagyságú fabábuján keresztül mutatja be saját hétköznapjait egy fotósorozaton keresztül. Diploma után inkább az ötvösség, ékszertervezés felé vette az irányt. Ráadásul egyből a mélyvízbe dobták, ugyanis Zoób Kati divattervező Zsolnay art déco ihletésű kollekciójának ékszereihez ő készítette az ötvös munkákat.

Később az Iparművészeti Múzeum önindító pályázatának keretében nemesfémöntő műhelyt hozott létre és így megalapíthatta saját üzletét, márkáját. Azóta egyedi ezüst és arany ékszerek tervezésével és készítésével foglalkozik. Sokat használ egzotikus, hazai és egyéb terméseket ékszereihez, ezzel teszi tényleg egyedivé a termékeit. A két szakmája nem áll messze egymástól, mert – ahogy fogalmaz – ötvösként „mini szobrokat” készít. Blanka szerves része Pécs közösségi, kulturális életének. Alapító tagja a P’artisan Art and Design boltnak, amely kifejezetten a helyi képzőművészek, grafikusok, keramikusok, festők és fotósok alkotásait kínálja, továbbá a Mediátor egyesületnek, melynek célja a kultúraközvetítő szerepet ellátni Pécs város és polgárai, a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, valamint más hazai és külföldi egyetemek között, illetve programokkal és eszközökkel támogatni a város egyetemi hallgatóit, fiataljait.

 

súgó
„Szundít a labda, meg a síp…”
 
ételital
Teszteltük: Café Presto
 
súgó
Vasarely Hungarikonok