Kiss József-kilátó
Kiss József-kilátó
szerk / 2021-05-17 lokál
A Kiss József-kilátó pontosan a mai TV-torony tőszomszédságában állt. Egy olyan épület sztorija következik most, amelyről kevesen tudnak.  

A kilátótornyot, mint oly' sok minden mást a Mecsekben, a Mecsek Egyesület lelkes tagjainak köszönhetjük. Több elképzelés is született arról, hogy mikor készüljön el a kilátó, felmerült, hogy adják át az 1907-es Pécsi Országos Kiállításra, ám végül egy évvel később épült meg a látványosság Károlyi Emil tervei alapján. Eredetileg szeptember 1-jén kellett volna elkészülni a munkálatokkal, ám nem várt események miatt kicsit csúsztak a melóval. A Mecsek Egyesület beszámolt ennek okáról: "A katonaságnak a Mecseken tartott céllövései miatt az építéssel nemcsak hogy egész június hóban szünetelni kellett, de július és augusztus hóban is voltak napok, amikor azt meg kellett szakítani, úgyhogy a kilátótorony csak szeptember 12-re készülhetett el teljesen." Eredetileg csak egy magányos torony épült fel (5x5 méter alapterületű, 24,6 méter magas), ám a fennmaradt fotók többségén egy kis épület is látható. Ez a toronnyal egybeépült őrház 1909-ben épült, melyet több részletben bővítettek is az idők folyamán. A kilátótorony 1916-ban vette fel a Mecsek Egyesület főtitkárának nevét. Kiss Józsefet még életében érte az a megtiszteltetés, hogy róla nevezték el a kilátót, ugyanis csak később, 1939-ben hunyt el.    

Az épület mellett 1958-ban építették fel az ország második televíziós adóját, egy 56 méteres toronnyal együtt. Ez indította el a TV-torony tervét, amit 1968-ban kezdtek el építeni, pontosan a még álló Kiss József-kilátó mellett. Örök rejtély marad, hogy miért bontották el a régi kilátót, ami még simán állhatna ma is. Nagyon nagy kár érte. 

(A cikket a fantasztikus Régi Pécs blog anyagainak felhasználásával készítettük.) 

súgó
Erdei legendák nyomában
 
ételital
Mindennapi kenyerünket…
 
zene
Pécs DJ lányai