X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó
X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó
Happ Zsuzsa / 2016-09-22 súgó
Szeptember 27. és október 3. között látogathatók a jubileumi, tizedik Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programjai a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kodály Központban, a Cella Septichorában és a Színház téren. A rendezvény kapcsán kérdeztük Vincze Balázst, a Pécsi Balett és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetőjét.

Az idei évben tizedszer szervezitek meg a programot. Mik az eddigi tapasztalatok?

Rettentően büszke vagyok a Tánctalálkozóra. Már a legelején tudtam, hogy milyen szintig akarok eljutni. A felvezető években, 2007 és 2010 között 5 millió és 40 millió forint közötti összegekből tudtunk gazdálkodni, most 10-15 millió forintnyi összeg áll rendelkezésünkre, ami egy emberi léptékű fesztivál megszervezésére ad lehetőséget. A közönség megszokta, nem vágyom arra, hogy a program tovább nőjön és hozzá csatoljunk mindenféle mást. Két kollégámmal az év során meg tudjuk szervezni a fellépőket a kitűzött 4-5 napra. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy a költségvetésnek mindössze öt százalékát adja a város támogatásként.

2007-ben Budapesten kívül Győrben volt hasonló rendezvény, én pedig úgy éreztem, hogy az 55 éves Pécsi Balett által is van a táncnak hagyománya a városban, így ennek a programnak van helye a városban, és ez be is bizonyosodott. Nem is feltétlenül kell már marketingre költenünk, a táncszerető emberek várják, hogy az előadásokra a néhány ezer rendelkezésre álló jegyet megvásárolhassák. A sikerek kapcsán bővítettük a helyszíneket, a tavalyi évben bevontuk a Kodály Központot, ahol ebben az évben már két napon is lesz előadás.

A tánctalálkozó programja színes, de nem próbálok szakmai fesztivált csinálni belőle, hanem a közönséget szeretném szórakoztatni. Keveházi Gábor, Markó Iván, Uhrik Dóra mellett nőttem fel, ők is mind olyan emberek, akiknek a közönség volt az első.

Lesz-e az idei fesztiválnak valami különlegessége, amit kiemelnél?

Szeptember 27-én nyílik egy fotókiállítás a Kodály Központban Ficzek Ferenc táncosokról készült képeiből, ezzel más vizuális művészetet is hozzákapcsoltunk a programhoz. A nemzetköziség értelmében idén egy izraeli együttes lép fel október 3-án. A koreográfus Tamir Ginznek ráadásul magyar felmenői vannak, és éppen most kutatja a családfáját. De szerintem minden előadás különleges lesz. Ennek a fesztiválnak az is erőssége, hogy nem kell elutazni azért más városba, hogy az aktuális premiereket meg tudják nézni az érdeklődők. Ez azért is fontos, mert ha többféle produkciót lát a közönség, másképpen tudja értékelni akár a Pécsi Balett előadásait is az év során.

Közel egy éve vezeted párhuzamosan a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-t és a Pécsi Balettet. Hogyan működik a kettő egymás mellett?

A Pécsi Balettet már tizenegy éve vezetem, egy jó társulatot építettem fel, ami működik, ezért is vállaltam el bátran a ZSÖK vezetését tavaly. Viccesen azt szoktam mondani, hogy nekem mindkét titulusomban ugyanabba a minisztériumba kell járni lobbizni. Van olyan tárgyalási helyzet, amikor az egyik pozícióm segíti a másikat, és ez fordítva is igaz. Egyébként a két szervezet erősíti egymást, úgy érzem.

Részletes program ITT

súgó
Egy Mecseki Láthatatlan nyomában
 
lokál
Külvárosi gasztró: Fekete Kutya
 
súgó
Játszd újra, Sam!