Portré: Tamás Éva
Portré: Tamás Éva
Happ Zsuzsa / 2016-10-13 lokál
Álmodik, tervez, folyamatosan ötletel, és megvalósít. Azzal foglalkozik, amit igazán szeret, így egyre nagyobb sikereket tudhat magáénak. Egyszerre szól a kicsikhez és a nagyokhoz. Tamás Éva eddigi munkásságának szálai a Tamás Éva Játéktára alkotói közösségében futnak össze.

„Amit most csinálok, az napi szinten boldoggá tesz” – fogalmaz Éva. Amikor az ezredforduló táján egy interjúban mesélt magáról, akkor úgy érezte, úton van valami felé. Az MTV körzeti stúdiójában volt riporter, rádiózott, színházi előadásokban játszott, és ezekkel párhuzamosan végezte a főiskolát gyógypedagógus szakon, mindezt napi 2-3 óra alvás mellett. Mindent kipróbált, ami érdekelte, és abban bízott, hogy azokból fog összegyúródni a sajátjának érzett pályája és tevékenysége.

Tizenöt éves korában a pécsi ARMA Színjátszókörben indult színészi pályája, később Zalaegerszegen, majd a Pécsi Nemzeti Színházban játszott, és jelenleg is szerepel a Pécsi Harmadik Színház előadásaiban. Azt mondja, az előadások előtt mindig díszbe öltözteti a lelkét, és ez az érzés semmit sem változott az évek során. Ráadásul a Harmadik Színház ad otthont a Csibész Csabi című koncertmesének, amit a Tamás Éva Játéktára zenekar írt és állított színpadra, és egy gyerekszereplővel kiegészülve ők adják elő. Az idei évadban a Csibész Csabival vendégszerepelnek a budapesti Thália Színházban és több vidéki helyszínen is.

Éva csapatban alkot és gondolkodik. Zenésztársával, Bogárdi Alizzal 25 éves barátság köti össze. Együttesük első fellépése Éva lányának első születésnapján volt, közel tíz éve. Az első megzenésítések Aliz munkái voltak, később csatlakoztak hozzájuk további zenészek. Az elmúlt három évben változatlan a tagság és Éva szerint ez még nagyon sokáig így is marad, mert közösek a céljaik. „Megtaláltam azokat a társakat, akik ugyanúgy misszióként tekintenek a zenekar tevékenységére, mint én. Nagyon erősen hiszek a csapatmunkában, és abban, hogy csudajó dolgok születhetnek, ha bízunk egymásban és elismerjük egymás tehetségét.”

Úgy véli, a Játéktár sikerének egyik kulcsa, hogy a szülők örömmel veszik, ahogyan az együttes a gyerekekkel foglalkozik. Nem hagyományos értelemben vett koncerteket adnak, hanem interaktív, közös játék minden előadásuk. Családi programjukkal havonta lépnek fel Pécsett, legközelebb október 16-án, vasárnap. „A Játéktár a családoknak szól. Nem pusztán azért jött létre, hogy a gyerekeket szórakoztassuk, hanem hogy egy olyan közösségi élményt nyújtsunk, ahol a szülő is levetheti a gátlásait.” Rendszeres programjaikkal szeptembertől a Pepita Kultúrtérbe költöztek. Péntekenként Éva Lépegetős baba-mama foglalkozással várja a piciket, és az idei évtől zeneovit is indítottak. Ez utóbbi egy komplex fejlesztő tevékenység, ami segíti a gyerekek felkészülését az iskolára. És ez még nem minden, mert Évának komoly tervei vannak a jövőre nézve. A zenekarban ugyanis mindenki pedagógus, és közös céljuk, hogy a sokféle tudást egy helyre vigyék, ahol oktatási tevékenységet is végeznek majd. Ez a tervük Játéktár Ház néven várja a megvalósítást. „Abban hiszek, hogy mosollyal, hittel és kitartással elérhetők a célok, és értékeket lehet teremteni. Ezt tizennyolc évesen is így gondoltam és az, ahol most tartok, megerősít ebben. A gyerekeket is arra buzdítom, hogy legyenek álmaik és ne adják fel. Mindig merek álmodni. Még akkor is, ha merésznek tűnik.”

Volt egy nagyszerű kezdeményezésük idén, a Pécsi Bácsik, ami arra az ötletére alapult, hogy a gyerekek és a város lakói megismerjék azokat az embereket, akik értékeket képviselnek, és rajtuk keresztül városunk múltját, jelenét. A Pécsi Bácsikkal készült videók nézettsége az interneten harmincezer fölött van, ebből nőtte ki magát a júniusban megrendezett Pécsi Bácsik Fesztiválja, amit hagyományteremtő jelleggel folytatni szeretnének, kiegészítve a Pécsi Nénikkel, hogy őket is bemutassák.

Másnak ennyi elfoglaltság bőven elég lenne, de Éva ezen kívül színjátszócsoportot is vezet a Református Általános Iskolában, ahol olyan előadásokat hoznak létre, amiben különböző képességű gyerekek szerepelnek együtt. Bízik benne, hogy az idei évben az iskola falain kívül, más fórumon is be tudnak mutatkozni.

Szakmai sikerei mellett az otthonát is hasonlóan vidám, nyüzsgő hangulat tölti be: Anna lánya hamarosan 10 éves lesz, Márton fia 8 éves, Éva párjával négyen élnek együtt a Zsolnay Negyed közelében.

„Számomra fontos, hogy ne veszítsek az energiámból és ezért tudatosan teszek is. Minden nap úgy kelek fel, hogy van egy új ötletem. És nagyon sokat jelent, hogy olyan emberekkel vagyok körülvéve, akikre számíthatok.”

Éva mostanában arról álmodik és ötletel, hogy a Tamás Éva Játéktára együttes hogyan ünnepelje tizedik jubileumát. Egyelőre annyit árult el, hogy biztosan sok meglepetésre számíthatunk!

lokál
Séta a Mecsekért
 
film
Kortárs Finn Filmnapok
 
zene
Juniper Launches