Együtt a Mecsekért
Együtt a Mecsekért
szerk / 2019-10-16 lokál
Pécs mit sem ér a Mecsek nélkül, a Mecsek pedig ma biztosan más arcát mutatná egy elhivatott természetbarát közösség hiányában, akik hosszú évtizedek óta képviselik a hegy ügyét. A Mecsek Egyesület 1891-ben jött létre, felvállalva hogy „az öreg Mecsek belsejében kiaknázná azt a kincset, melyet Pécsett is igen, de igen kevesen ismernek.”

Munkájuk nyomán a városból is elérhető turistautak és pihenők jöttek létre, nekik köszönhetünk jelentős építményeket, mint a Zsongorkő vaskorlátja a Jakab hegyen, az István kilátó, a Dömör-kapui menedékház, a Flóra vagy az Ilonka pihenők. A II. világháborút követően működésüket ellehetetlenítették, mígnem 1993-ban a régi egyesület jogutódja teljesen nyitott közhasznú szervezetként formálódott újjá. Az elődök által kitűzött főbb célok maradtak: a természeti értékek és a város történelmi örökségének védelme és megosztása ugyanúgy küldetésük, mint a fiatal generációk természethez és természetvédelemhez való kapcsolatának és gondolkodásmódjának formálása. Emellett rendszeres programokat szerveznek, felújítják a mecseki emlékhelyeket és létesítményeket, újjáépítik a forrásokat – sőt, még forrásvédnökséget is létrehoztak, amihez bárki csatlakozhat. Ehhez elég vállalni, hogy a kiválasztott forrást évente pár alkalommal felkeressük, kitakarítjuk a környezetét, nagyobb probléma esetén pedig jelezzük az egyesületnek.

Pécs városa, mi pécsiek sokat köszönhetünk ennek a nagy múltú civil szervezetnek – a szeptemberben átadott Pro Communitate Díj is kitartó munkájuk elismerése.

súgó
Zsolnay Piknik
 
súgó
Szépenszóló Fütyöri
 
súgó
A fázisok rendje – Lantos Ferenc állandó kiállítása