Nekem a kert diktál – Fabrice asztala
Nekem a kert diktál – Fabrice asztala
Müllner & Kálmán Content Lab / 2025-05-27 ételital
Fabrice Gonet először jó negyedszázada, a Francia Külügyminisztérium megbízásából érkezett Magyarországra, és lett a Pécsi Francia Kulturális Egyesület igazgatója. Ma pedig már ízig-vérig pécsiként működteti a farm-to-table elven működő lakáséttermét, ahol a fogások meghatározó alapanyagai pécsdevecseri farmjáról kerülnek a konyhájába. 

A pécsi Alliance Francaise után Fabrice, ahogy korábban is, körbe utazta és körbe dolgozta Európát. De bárhol is élt, Pécs mindig fontos hely maradt számára, vett is egy picike házat a Tettyén, ahová sokat jártak vissza akkor is, amikor munkája miatt más-más európai országban állomásozott. „A covid lezárások idején viszont úgy döntöttünk, hogy Pécs lesz az ideális helyszín, ahol átvészelhetjük a karantén időszakot” – meséli Fabrice a visszatérésről. Ekkor még coach-ként dolgozott, de a pályamódosítás gondolata már jó ideje motoszkált a fejében. „Hiányzott a természet közelsége, szerettem volna szabadabban élni” – mondja, így Pécsre érkezve amint meglátták az eladó farmot Pécsdevecseren, szinte gondolkodás, és persze földművelési tapasztalat nélkül döntöttek, és vették meg a földet.

Fabrice farmja

Amikor a Szezon Färmon még csak kísérletezni kezdett, egy dolgot akkor is biztosan tudott: fenntartható gazdaságot akar létrehozni. „Próbaképpen egy kis veteményessel kezdtem. Aztán lépésről-lépésre gyűjtöttem össze a tudást, ami a bio növénytermesztéshez kellett.” Ahogy gyűltek a tapasztalatok, úgy nőtt a kert termő része is. Ma már a gazdálkodás a „no dig, no till” elvet követi, vagyis nincs ásás, nincs talajforgatás, tehát a termőföld lehető legkisebb bolygatásával zajlik a növénytermesztés, ami természetesen vegyszermentes is. A farm veteményeseiből és az üvegházból pedig éttermi és a Pécsi Kosárközösségen keresztül otthoni konyhákba is eljutnak különleges terményei. 

Fabrice szenvedélye

Fabrice Dél-Franciaországban nőtt fel, és mindkét olasz származású nagymamája remek szakácsnő volt. Ő 18 évesen kezdett el főzni, és ahogy a növénytermesztést később, úgy a főzés tudományát is tapasztalati úton és lépésről-lépésre sajátította el. „A főzés mindig központi szerepet játszott az életemben, ahogy az is, hogy vendégül látom a barátaimat.” Azt pedig, hogy a valódi vendéglátásba is belekóstolhatott, talán mondanunk sem kell, hogy szintén Pécsnek, és az egykori Pezsgőház Étteremnek köszönheti – itt visszatérő vendégséfként hódolhatott szenvedélyének. Innen pedig, ha nem is teljesen egyenes, de biztos út vezetett odáig, hogy 2023-ban saját lakásukban, vagy, ha az időjárás engedi, kertjükben 10-14 vendég üli körbe asztalát.

Ma már két segítsége is van, az egyik Czibók Milán, aki fiatalos lendületével és szemléletével új inspirációkat is hoz Fabrice konyhájába. A másik segítség pedig a kert, ugyanis mindig a szezonális zöldségek adják neki az ihletet az éppen aktuális menühöz. 

Fabrice vacsorája

A szombati vacsorák előtt Fabrice végigsétál a kertben, megnézi, melyik zöldség, milyen készültségi fokon van, és már a séta közben jönnek is sorban az ötletek, hogy mi minden készülhetne belőlük. A cél mindig ugyanaz: egyszerű de izgalmas fogások készítése. Amikor végül kiválasztja a „főszereplőt”, akkor erre a legfőbb alapanyagra koncentrál, amit maximum még 2-3 másikkal kombinál. Természetesen a saját termesztésű zöldségek mellett a többi alapanyag kiválasztására is nagy gondot fordít. Lehetőség szerint legyen bio vagy helyi: ugyanúgy megvan a megbízható hentese, akitől a húst szerzi be, mint ahogy a biodinamikus borászat, ahonnan az ételekhez párosított borokat, pezsgőket válogatja. „Minden szombat este más és más. Soha nincs teljesen kész recept a fejemben, gyakran még főzés közben is improvizálok. Az utolsó pillanatig is változhat egy-egy fogás. A lényeg az, hogy sikerüljön elkápráztatni az ízek összjátékával az éppen aktuális vendégeimet. Mert ez nem csak egy éttermi vacsora, hanem az aznap este asztalt körül ülő 14 ember kollektív élménye.” 



film
A bálna
 
lokál
Idén is számíthatnak ránk a pécsi civilek
 
lokál
Eximó Jégrém: Züfectelen