Az iránytű építése
Az iránytű építése
szerk / 2021-05-18 lokál
1972. december 10-én elkészült, 1973. április 4-én pedig a nagyközönség előtt is megnyílt Pécs iránytűje, a TV-torony. Az építkezés fontosabb momentumait idézzük fel.

Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv, Thoma József – ők azok az építészek, akiknek tervei alapján elkészült a város kultikus építménye. Az eredeti, 172 méteres, 18500 tonna vasbetonból készült épületre egy 19 méteres antennaárbóc is került, amit 1995-ben cseréltek le egy nagyobbra, így nyújtózkodott a TV-torony a mai magasságáig, 197 méterig. A tornyot 100 millió forintból építették, ami rettenetesen komoly összeget jelentett a 70-es években, kivitelezője pedig a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat volt. Érdekesség, hogy már 1972. december 6-tól díszkivilágítás csinosította az épületet, ami csak hétvégenként működött, de így is csodájára jártak az emberek. A TV-toronynak a kezdetekkor évente kétszázezer látogatója volt – ma már a felével is kiegyeznénk, de ehhez mindenképpen meg kell valósulnia az „Aktív Misina” projektnek, hogy rendezett, baráti legyen a környék, és ne olyan elhanyagolt, mint manapság.  

A TV-torony építéséhez egy érdekes sztori is kapcsolódik, amit Rozvány György írt meg a Pécsi Szemlében. 1968. október 22-én délután 4 órakor lezuhant a helyéről 12 darab ­– egyenként másfél tonnás – lépcsőelem a külső gyűrűben. Mivel az eset az 1956-os forradalom évfordulójának előestéjén történt, a rendőrség szabotázsakcióra gyanakodott. „A rendőrség megszállta a lépcsőpaneleket gyártó üzemet. Azonnal a terveket kezdték el böngészni, hol, mennyi vasalásnak kellene lenni, aztán az üzemben tárolt többi lépcsőpanelt helyben szétvésették, hogy saját szemükkel is meggyőződhessenek, hiányzik-e belőlük a vas. Végül azonban nem találtak semmiféle szabotázsra utaló nyomot”. Rozvány György megfejtette a különös esetet. Munkájuk befejeztével a melósok kivonultak a toronyból, de az ajtót nyitva hagyták. Az őszi huzat betódult a toronyba, az íves felületen a felfelé áramló, felgyorsult légáramlat pedig egyszerűen leemelte a rögzítetlen legfelső lépcsőt, ami az alatta lévő lépcsőfokokra zuhanva esett le.

Mindezeken túl a lényeg az, hogy a TV-torony immáron 48 éve ékeskedik a város fölött és mutatja a hazautat minden eltévedt léleknek.

 

ételital
Teszteltük: Vagamary Cukrászda
 
lokál
Made in Pécs választás 2018 – Eredményhirdetés
 
lokál
Kedvenceink kedvencei 2. – Beck Zaza (30Y)