1. Pécsi Gasztronauta Fesztivál
1. Pécsi Gasztronauta Fesztivál
M / 2015-05-13 súgó
Gasztronauta Fesztivál néven idén első alkalommal lesz Pécs belvárosában ez a rendhagyó gasztronómiai fesztivál. A május 16-i egész napos rendezvény ingyenes programokkal, kóstolókkal, workshopokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket hét izgalmas belvárosi helyszínen. A fesztiválról Steiner Lídiával és Oláh Enikővel, a rendezvényt szervező Mediátor Egyesület tagjaival beszélgettünk.

Honnan jött a fesztivál ötlete?

A Mediátor Egyesület tavaly szeptemberben szervezete meg az első Nyitott Udvarok Napját azzal a céllal, hogy megmutassa Pécs rejtett udvarait, és megtöltse őket egy napra élettel és programokkal. Idén a Pécs Holding Zrt. felkérésére tematikusan szeretnénk megmutatni az udvarokat, miközben nagyobb hangsúlyt fektetünk a gasztronómiára.

Milyen programok lesznek?

A Kísérleti Udvarban gasztrobloggerek, háziasszonyok bevonásával járunk körbe új gasztronómiai irányokat. Az Élő Udvar ad otthont a nyers és vegán ételeknek. A Kölyök Udvarban gasztroprogramok, kreatív foglalkozások, az Elegáns Udvarban komolyzene és gourmet fogások, a Poharas Udvarban pezsgő-, és borkóstolók, pezsgő alapú ételek, sajtok és borlekvárok, a Kézműves SörUdvarban sörök, a Piknik Udvarban pedig gasztropiac, helyben sütött finomságok várhatók.

Az ételek mellett zene is lesz?

Célunk, hogy minden évben más-más művészeti ágat gyúrjunk össze a gasztronómiával. Idén a zenét választottuk. Lesz például soundpainting interaktív műhelyfoglalkozás, Takáts Eszti unplugged,  Vivat Bacchus, élő dzsessz, komolyzenei fellépések, Csángálló zenekar, és D.O.G. is.

Miben más ez a rendezvény a többi gasztro fesztiválnál?

A helyszínek tematizálása lehetővé teszi egy-egy gasztronómiai irányvonal részletes bemutatását. A program interaktív, az udvarok a különböző hangulatok, ízek és dallamok segítségével olyan közeget teremtenek, ahol valódi közösségi élményben lehet részünk. A látogatók nyitottságára is szükség van, hogy igazi Gasztronautaként mind a hét udvart felfedezzék. Kipróbálhatnak, megkóstolhatnak valami újat, ennek ösztönzésére pedig egy játékot is kitaláltunk a fesztivál idejére. A rendezvény receptje lényegében tehát erről szól: megmutassuk milyen az, amikor egy kicsit más ritmusban, de mindig újrafűszerezve pezseg és lüktet a mi belvárosunk.

Részletes program: gasztronautafesztival.blogspot.hu

súgó
Időkapu – In memoriam Sárkány József
 
ételital
Teszteltük: Kulinárium Lakásétterem
 
lokál
Portré: Németh Zozó