Portré: Sirmo
Portré: Sirmo
Happ Zsuzsa / 2016-09-14 lokál
Közel húsz éve játssza és egy ideje már gyártja is az ütemeket Szirmai András, aka Sirmo, aki pécsi székhelyéről több ezer kilométernyi távolságba is eljuttatja a saját hangzását. Akik szerint régen minden kicsit jobb volt, azoknak külön a figyelmébe ajánljuk őt, mert róla azt mondják az elektronikus zenei színtér szereplői, hogy bizony egyre jobb az, amit csinál.

A kilencvenes évek végén kezdett dj-zni. „Úgy szerettem bele a dj-zésbe, hogy kipróbáltam” – ilyen egyszerűen indult. Gyakorolni akkoriban az azóta megszűnt B52 klubba jártak Bergivel, aki szintén Pécsen kezdte a dj-zést, de már Budapestre tette át székhelyét. Első igazi dj felkérése az egykori Hard Rák Café legendás Evidancehall 200000 partijainak egyikén esett meg, és Sirmo hamar aktív szereplője lett az akkori pécsi éjszakai nyüzsgésnek. Hőskorként gondol vissza az ezredforduló környéki pécsi elektronikus zenei közeg eseményeire. „Inspiratív volt az a tömeg, ami ott volt a bulikban. Akkoriban működött a Publikum Rádió, amit sokan hallgattak, és ami később Gfm néven működött tovább. Volt olyan, hogy a rádióműsorom után beültem a taxiba, és a taxis azt a rádiót hallgatta a kocsiban. Ez nekünk olyan volt, mint a Tilos Rádió Budapestnek. Szerveztünk rádiós bulikat a Szenesben, a TV-toronyban. Az akkori egyetemisták a rádióból informálódtak bulikról, új zenékről, formálódott az ízlésük. Meghatározó korszak volt.”

Saját stílusa sokat változott a kezdetek óta. Eleinte mindegyik műfajba belekóstolt, gyakorlásnak tekintett minden fellépést. Ma is szeret olyan mixeket csinálni, melyekben többféle stílusba belemegy, de ami leginkább jellemzi, az a UK/House, UK/Garage és a UK/Bass irányzat. „Van különbség az európai és a brit house között is, a brit vonalas house bass-erős zene. Igazán a 2-step garage az, amiben megtaláltam minden olyan stílusjegyet, ami a többiben benne van. Ez áll igazán közel a szívemhez, és most újra feljövőben van, aminek nagyon örülök.”

Tíz évvel ezelőtt kezdett producerként saját zenéket készíteni. Egyrészt azért, mert más zenéket hallgatva gyakran gondolt arra, ő mit csinálna másképp, másrészt úgy érezte, hogy a dj-zés nem elég ahhoz, hogy az underground szcénában tartósan érvényesülni tudjon. „Ma már csak úgy lehet sikert elérni, ha nem csak prezentálod a zenéket, hanem magadat is belerakod, én pedig szeretem ezt csinálni.” Egy ideig sorra készítette a zenéket, de nem merte elküldeni senkinek. Néhány éve vette a bátorságot és megkereste a műfajban illetékes kiadókat, azóta jelennek meg a munkái különböző nemzetközi gyűjteményeken és önállóan is. „Nyomulni kell, ez ugyanolyan, mint minden más az életben. Ha előre akarsz jutni, akkor nem elég csinálni a jó dolgokat, el is kell küldeni, meg utána is kell járni.” Zenéit rendszeresen játsszák a BBC-Radio1 csatornán, és az egykori kalózrádióból legális legendává alakult londoni Rinse FM-en, ahova a tavalyi évben egy dj-szettre is meghívták. „A dj-ik között vannak olyanok, akiket már gyerekkorom óta hallgatok. Nekik elküldtem a zenéimet, és egyszer csak észrevettem, hogy játsszák. Egyikükkel, Dappával már szinte baráti viszonyba kerültünk, azóta ő is járt itt Magyarországon, és meghívott újra Angliába, októberben megyek ismét. Ezúttal hosszabb időre megyünk Bergivel, aki leszervezett egy lehetőséget stúdiózásra is, így egy hétig összedolgozhatok a kinti kollégákkal és barátokkal.”

A mostani pécsi zenei nyüzsgésből hiányolja az undergroundabb elektronikus zenei bulikat, és örülne, ha a hazai közönség nyitottabb lenne. Havonta játszik a Monkey6 kollektívával Budapesten az Instantban, ezen kívül havi kb. 2-3 alkalommal lép fel meghívásos alapon. Pécs környékén legutóbb a Bass Camp fesztiválon nyúlt a lemezekhez, szeptemberben pedig a Pécs City Karneválon, a Bass Camp csapat színeiben folytatja az Amper Klubban, ahol decemberben is felmelegíti a táncteret James Zabiela előtt. „Nekem jó itt Pécsen. Imádom ezt a várost! Amikor a pesti bulikról jövök haza és meglátom, akkor mindig megnyugszom, hogy végre itthon vagyok. Minden kényelmes, például öt percre lakom a kedvenc kocsmámtól. Pécsnek van egy kreatív behúzó ereje, itt kényelmesen el tudok vonulni dolgozni.”

Az elmúlt évben intenzíven dolgozott az új megjelenéseken, amik közül Kissy Sell Out remixe vált aktuálissá augusztus végén, szeptemberben pedig egy single várható tőle. A sűrű hónapok után nyáron pihenőt tartott, de ősszel folytatja a munkálatokat a stúdióban. Hosszabb távú célja, hogy valamelyik nemzetközi ügynökséghez bekerüljön, és gyakrabban játsszon külföldön is. „Most már van annyi anyagom, tapasztalatom és a kollégák szerint presztízsem is, hogy ezt megpróbáljam.” Ezen kívül szeretné a stílust Magyarországon is tovább erősíteni, és mindent megtesz azért, hogy minél többen megszeressék azt, amit csinál.

Aggodalomra tehát semmi ok, Sirmo a tervei szerint még rengeteg basszust fog kitermelni a Pécs környéki bányákból, csak győzzük követni!

 

ételital
Teszteltük: Purrfect Cat Cafe
 
ételital
A város keksze
 
lokál
Monokrom szülinap