Portré: Boros Gábor (DJ Venom)
Portré: Boros Gábor (DJ Venom)
Happ Zsuzsa / 2017-02-28 lokál
A mondás szerint, aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja. Nem úgy Dj Venom, aki tudja, csinálja, tanítja, ír róla, olvas róla, és töretlenül rajong érte. Mármint a hip-hop zenéért. És annak a gyökereiért, meg a dj-kultúráért. Na meg Pécsért. Szeretettel mutatjuk be a Halott Pénz dj-jét.  

DJ Venom jelenleg Budapesten képviseli a pécsi erőket, de rendszeresen hazajár parádés bulikat celebrálni kedvenc egyetemi városába. A Szekszárd-Pécs-Budapest háromszögben mozgó dj és történelemtanár elköteleződése a fekete zenék iránt már gyerekkorában eldőlt. „Volt egy gyerekkori táborozásunk, ahol az idősebb srácok már hip-hopot – vagy ahogy ők mondták – rap-et hallgattak, és kaptam kölcsön egy kazettát tőlük. Egy válogatáskazetta volt, amin a 2Pac California love című számába beletöröltek. Wu-Tang Clan volt rajta, Naughty by Nature, SnoopDogg – akkor még Doggy Dogg. Tizenegy éves lehettem, és onnantól kezdve teljesen benne ragadtam ebben.” Nem sokkal később szülővárosában, Szekszárdon a rádióban kezdte terjeszteni a hip-hop igéket, amit aztán Pécsett folytatott, amíg zenei újságírásra nem cserélte. „14 éves koromtól csináltunk egy műsort 6 évig heti rendszerességgel Szekszárdon, Aluljáró néven. Rengeteg olyan lemezt játszottunk, amiket az akkori kereskedelmi rádiókban kevesen játszottak le. Nemrég kaptam egy régi barátomtól kazettákat, amire felvette a műsort, és azt mondta, hogy ilyen zenéket akkor ő csak ott tudott elérni. Pécsett Mc Dózi barátommal csináltunk rádióműsort SuppaSoul néven a Periszkóp Rádióban öt-hat évig. Amikor a rádiózás már nem fért bele az időmbe, akkor maradt helyette az újságírás. Írtam a Made in Pécsnek, a Time Out Pécsnek, néhány cikket a Filmvilágnak. A Lángoló Gitároknál alapvetően külföldi hip-hopról írok. Próbálom minél komolyabban csinálni.”

Venom nemcsak az újságírást veszi komolyan, hanem a történelmet is, és abban is talál metszéspontot a hip-hop kultúrával. „Törit és pedagógiát végeztem. Tanítottam másfél évig, voltam osztályfőnök is, jelenleg PhD hallgató vagyok. Azzal foglalkozom, hogy az 1950-es évektől kezdve hogyan kapcsolódott össze az USA politikája különböző afrikai-amerikai művészeknek a tevékenységével zenében, filmművészetben, irodalomban, színházban, és hogyan élnek tovább a 60-as évek politikai mozgalmai a kortárs fekete kultúrában.” Ezen kívül a Kreatív történelem című töriverseny online kommunikációját is ő csinálja a mai napig. És ha már egyetem, akkor tanítja is az utókort, nem középiskolás fokon. „A Zenélő Egyetemen tartottam előadást néhány hete, illetve két félévvel korábban is. Akkor a hip-hop társadalomtudományi vonatkozásairól beszéltem, most pedig volt egy kurzusom a dj kultúráról.“

A Halott Pénz formációba azután szállt be, hogy Marsalkó Dávid kért tőle egy scratch-betétet A feneked a gyengém című dalhoz. „Nekem nagyon tetszett a dal és neki is tetszettek a scratch-ek. Amikor egy live act formálódott, mint Halott Pénz, akkor abban már a Márk énekelt, én pedig dj-ztem. A live act-ből végül a Szólj anyunak, hogy a városban vagyok lemez megjelenésére, az albumbemutatóra az A38-on állt össze a hét fős élő zenekar, és azóta hét fővel turnézunk.” Határozott véleménye van arról, hogy mi a Halott Pénz sikerének a titka. „A szövegek ugyanúgy tudnak szólni akár egy 38 éveshez, mint egy 17 éveshez. Maguk a dalok is frissek, nincs olyan, hogy mondjuk ide nem lehet egy gitárt tenni, mert köt minket a műfaji korlát, a jó ötletek mindig beleférnek. Az élő produkcióra pedig próbálunk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni, nagyon összepróbált koncerteket állítunk színpadra.”

A turnébuszban gyakran szóba kerül Pécs is. „Játszunk egy játékot a fiúkkal a turnébuszban, amikor utazunk egy városba, hogy ki tud több helyi zenekart felsorolni. Mindig oda lyukadunk ki, hogy Pécsett van a legtöbb olyan együttes, akiket talán az ország más részeiből turnéra induló zenekarok is fel tudnának sorolni.” Venom szíve csücskében a zenekarok mellett a pécsi klubélet is fontos helyet foglal el. „Nekem a Szenes Klub nagyon sokat adott az elmúlt években, óriási dolog volt ott játszanom jó pár évvel ezelőtt először. Egy olyan klub, ahonnan a Kispál indult, amiről számot írt a 30Y, ahol a Punnany bemutatta a Shen Kick lemezt. A Nappali is teljesen egyedülálló: mostanában sok feltörekvő pesti zenekarnak kettő lemezbemutató koncertje van, ebből az egyik Pécsett, a Nappaliban, ez egy nagyon menő dolog. Az pedig végképp teljesen egyedi, amit az Amper csinál. Egy ekkora méretű klubban James Zabiela és más világsztárok játszanak hétről hétre, és csak elektronikus zenével megtöltik. Akárkinek meséltem róla az országban, mind azt mondták, hogy ez elképesztő.” Nem véletlen, hogy Venom jövőbeli tervei között titkos befutóként szerepel a listán, hogy egyszer visszaköltözik Pécsre. Azon a listán, amin a zenei produkciók, az újságírás, a tanítás és a történelem disszertáció szerepel a hip-hop összefoglaló címszó alatt.

súgó
Klasszikus zenei csoda a legkiválóbb Mozart-zongoristával!
 
zene
Pécsi zenekarok a PEN-ről
 
lokál
Made in Pécs-díj 2016 – Az év eseménye