Roppan és hersen a ress retek – figyeljük csak a hangokat: na, ugye, mennyi frissesség egyetlen mondatban! De a nyelvtörő után inkább nézzük a várva várt szupersztárokat, amik persze nemcsak szépek, hanem egészségesek is és a szervezet tél végi kimerültségén hivatottak enyhíteni. Jól ki volt találva annak idején ez a négy évszak, kár lenne érte...
A tavasz valódi és visszavonhatatlan jele, ahogy a friss zöldek a piacot is átszínezik és bekúsznak az éttermi kínálatba. Szívderítő, ahogy a melegházi vagy épp melegebb égtájakról vagy a mélyhűtőkből előkerült zöldek helyett a szezon beköszöntével a frissekből akár főfogás is lehet, de ebben a hónapban mindez még csak 1.0 kiadása a csendben hangoló szezonnak.
Gyűjtögető életforma
Ha tavasz, akkor Orfű, ha Orfű, akkor a Misina déli lejtői – folytassuk? Szóval a medvehagyma, ó, igen! A mecseki kirándulások elengedhetetlen programpontja a vadfokhagyma gyűjtése lehet, hogy aztán heteken át frissen vagy feldolgozva tányérunkra kerülhessen ez a vitaminokban gazdag, vér- és vesetisztító szuper alapanyag. Azt azért érdemes tudni, hogy „a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteknek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.”
Ám aki csak a Vásárcsarnokig tervezi a kirándulást, szezonban biztosan megtalálja a standokon is. Ha viszont bármikor szívesen felidéznénk a semmi mással össze nem téveszthető ízt, akkor a Csarnokban található Mézikében bármikor vásárolhatunk medvehagyma mézet.
Éttermi megoldások
Körülnéztünk-körbekérdeztünk az éttermi konyhákban is: az a hír járja, hogy a Morzsában (Király utca 42.) a tervek szerint fölbukkanhat egy medvehagymás-komlóhajtásos kolbász (!), míg a Reggeliben (Király utca 23-25.) – szokásához híven – Gyulavári Tamás séf tervezi már a medvehagymás étlapot. Pesztójuk még mindig van, de idén persze készül majd új, és jön a gnocchi is. A pultba kerül medvehagymás pogácsa, de a salátákban is fölbukkan, no meg jön az elmaradhatatlan krémleves. Ha zöld, akkor jöhet a snidling is, ami például a Soul Kitchen (Nagyszkókói út 2.) snidlinges négysajtos gnocchi-ján virít, vagy az elmaradhatatlan medvehagymakrémleves pirított zsemlekockával, reszelt füstölt sajttal, amit a Teca Mama Vendéglőben (Darázs dűlő 15/2) kanalazhatunk.
Otthoni módszerek
A smoothie-kkal, zöldség- és gyümölcsturmixokkal gyorsan lehet sok aktív anyagot bejuttatni a szervezetbe. A legjobb, ha mindent mindennel keverünk: a salátalevelek, de a bébispenót is jó alap lehet, amibe persze pár medvehagymalevél is kerülhet. Például a madárbegy salátából, uborkából, zellerből, kiviből és egy fél banánból „összedobott” zöld ital pompás booster, és ha zöld teát is teszünk bele, alkalmas a sportolás utáni vitaminpótlásra is. Arra érdemes figyelni, hogy ha túl sok édes gyümölcsöt használunk, a gyümölcscukor- és a kalóriatartalom is magas lehet, ezért vagy higítsuk vagy csak keveset igyunk egyszerre. Tejjel, növényi tejjel és chia maggal turmixolva reggeliként is fogyaszthatjuk