Toruko, avagy Hullámos Hagyomány
Toruko, avagy Hullámos Hagyomány
Happ Zsuzsa / 2018-05-08 súgó
Egy újszerű műfajjal, a relaxációs irodalmi esttel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők május 10-én és 11-én a Művészetek és Irodalom Házában. Az ÜnnepKörSzín társulat Halmai Tamás pécsi író és költő szövegeit viszi színpadra. Hogy miként is zajlik egy ilyen előadás, arról a társulat tagjait kérdeztük.

Kikből és hogyan alakult az ÜnnepKörSzín társulat?

Bogárdi Aliz: Az ÜnnepKörSzín egy szabad, pécsi bázisú vándortársulat. Megálmodója én vagyok, de ebben az álomban kiváló emberek inspiráltak – színészek, zenészek, kézművesek. Oszlopos tagjai Tamás Éva színművész és jómagam. Tiszteletbeli tagjai eddig: Csépke Zsuzsanna és Gergely Orsolya kézművesek, László Csaba, Ákli Krisztián és Fenyvesi Mihály színművészek, Pilári Áron és Etlinger Mihály zenészek, valamint Eklics Dániel zenész, zeneszerző és Jankó Mátyás szcenikus, zeneszerző, dj. Az aktuális felállás mindig az aktuális célkitűzéstől függ. A társulat neve utal küldetésére: visszahozni az emberek életébe az ünnep fogalmának hatalmas jelentőségét – legyen szó akár hagyományainkról, akár egészen világi dolgokról, ugyanis az ünnepek viszonylatában tudjuk jól értelmezni hétköznapjainkat is. Elsődlegesek számunkra a magyarországi kulturális kincsek, de más népek szellemi gazdagságára is nagy tisztelettel tekintünk.

Mit jelent, mire utal az előadás címe?

Jankó tyás: A címben egy név szerepel, ami azonos Halmai Tamás egyik versének hősével. Toruko nem más, mint egy különleges gondolkodású és viselkedésű szamuráj. A címmel jelezni szerettük volna, hogy a kiválogatott Halmai-szövegek nagy része utal a Távol-Kelet lenyűgöző és magas szellemiséget hordozó kultúráira. Egyébként nem csak az est címe, hanem az esemény plakátja is mutatja ezeket az összefüggéseket.

Mire számítsanak a nézők az előadáson?

Eklics Dániel: Ez nem egy szokványos irodalmi témájú esemény. A költői szövegeket dinamikus, drámai szituációkba helyezzük, különleges zenékkel fűszerezve. A másik élményszerű érdekesség maga a relaxáció. A pihentető rész után pedig egy humorral dúsított „coda" zárja az estet.

Kinek ajánljátok a produkciót?

Tamás Éva: Természetesen mindenkinek. Halmai Tamás szövegei ugyanis érdemesek arra, hogy minden ember megismerje, megszeresse őket. Bízom benne, hogy nem szokványos előadásunk által azokhoz is közel tudnak kerülni ezek az írások, akik nem rajonganak különösebben a kortárs irodalomért. Ajánlom azoknak is, akik nyitottak az újdonságra, hiszen a relaxációs irodalmi est műfaja egyedi és teljesen új kísérlet. Akik kíváncsiak saját magukra egy közös – versekben elmerülős – szituációban, akik szeretnék kinyitni a lelküket, az agyukat, és csodálatos gondolatokat befogadni hozzá illeszkedő muzsika segítségével, azoknak feltétlenül ott a helyük. 

film
Nyomorultak
 
lokál
A repülőgépgyár visszahozta: Pécsett is vannak lehetőségek
 
lokál
Uránia Live: Pécs hívja Londont!