PÉCS TOP 10
PÉCS TOP 10
szerk / 2016-05-31 lokál
Nem titok, szeretjük a listákat, persze elsősorban azokat, melyek a legjobb, legizgalmasabb dolgokat összegzik. Most mi is átnyújtunk egy csokorra való pécsi listát csupa-csupa olyan érdekességgel, amiket nem nagyon szoktak lajstromba venni. Pedig szerintünk mindenkinek van kedvenc pécsi padja, kedvenc pécsi szava, és talán még kedvenc falfirkája is.

TOP 10 pécsi pad

Mikszáth Kálmán utca

Eldugott utcában, egy eldugott pad, de mégis ez a személyes kedvencünk. Tavasszal, nyáron annyira körbeöleli a természet, hogy ennél jobb randihelyet egyszerűen képtelenség ajánlani a városban. 

Buday Dezső utca fölötti domboldal

Ezt a helyszínt is viszonylag kevesen ismerik, de érdemes felfedezni! A domboldal legtetején található padról elképesztő látvány tárul az ember szeme elé, órákig el lehet gyönyörködi a városban. Fájó, nemrég vandálok tönkretették a padot, de még így is a város egyik legjobb padjáról van szó. 

Niké-szobor mellett

A Niké szobor környéke amúgy is a legkedveltebb városi randihely, de a szobortól nem messze van egy viszonylag elzárt, fákkal, bokrokkal körbevett erdei pihenő két paddal és egy asztallal. Mindenki fantáziájára bízzuk, hogy a dumálgatáson kívül mivel lehet még itt eltölteni az időt viszonylag kellemesen. 

Havihegyi kápolna előtt

A város egyik legcsodálatosabb helye a Havihegy. A kápolna előtti ülőalkalmatosságok pedig egyszerűen zseniálisak, rajongunk értük! Érdemes megnézni, mert szerintünk sokan még nem is látták ezeket a padokat.

Északi várfalsétány

Az Északi várfalsétány önmagában egy csodálatos hely, de van ott egy nagyon klassz fém pad, amit elég dizájnosan apró lyukak díszítenek. Nagyon szeretjük!

Szent István tér

Kihagyhatatlan a felsorolásból a Szent István tér, és a téren körbe-körbe elhelyezkedő padok. Pihenés, beszélgetés, szerelemszövődés – szerintünk mindhármat átélte már minden pécsi ebben a gyönyörű parkban. 

Ferencesek utcája – Az Egylettel szembeni pad

Személyes kedvencünk, de csakis önző, ámde praktikus okokból. A helyzet az, hogy az Egyletben nagyon gyakoriak a teltházak, amikor egy szabad szék és asztal sincsen. Ilyenkor jön mentőövként ez az egyszerű pad a vendéglátóhellyel szemben, ahová leülve kint is vagyunk, de bent is vagyunk, hiszen csak pár lépés egy újabb sör kirendelése

Nyugati várfalsétány

2105 nyarán adták át a zenélő-beszélő Angster-emlékművet, ami gyönyörű környezetben, a Nyugati várfalsétányon kapott helyet. Az emlékmű körül elhelyezkedő három pihenőpad hamar a kedvencünkké vált. Azon kívül, hogy nekünk tetszenek, ötletesek is, hiszen a padok karfáiban lévő gombokkal lehet vezérelni, hogy éppen mit szeretnénk hallani az emlékműből. 

Jókai tér

Bármelyik Jókai téri padot szívesen ajánljuk, de nekünk mindenképpen azok a kedvenceink, melyek az Elefántossal és a Jókai bisztróval szemben helyezkednek el. Ezekről a padokról belátható az egész tér, napsütésben jobb pihenőhelyet nem nagyon tudunk ajánlani.

Hild-udvar

Kevés magyar városban képzelhető el, hogy egy termő fügefa mellett lehessen megpihenni. A Hild udvarban mindez gyönyörű szépen kivitelezhető, ezért is szeretjük nagyon ezeket a padokat.

TOP 10 pécsi szó

Tüke: Aki nem pécsi, az nem nagyon tudja, hogy mit jelent ez a szó. De mi pécsiek tudjuk, és ez a lényeg!

Stifolder: E szó hallatán is sokan csak bután néznek. Paprikás szalámi – nagyjából így szokták behatárolni a stifoldert azok, akik semmit sem értenek a világból.

Paraszt: Ez Pécsett nem a földműves szinonimája, hanem a távolsági buszpályaudvaré.

Uránvég: Tipikus pécsi szó, sehol máshol a világon nincs értelme. Az uránvárosi buszpályaudvart jelöli.

Bádi: Kertvárosi szakkifejezés, ami a „jó” megfelelője.

Ráró: Kertvárosi szakkifejezés, ami a „férfi” megfelelője.

Tone: Kertvárosi szakkifejezés, ami a „nő” megfelelője.

Span: Jelentése: barát, haver.

Mokk: Amikor még néhányan fogyasztottak kábítószert a városban, akkor ez volt a fű neve. De szerencsére ma már senki nem fogyaszt kábítószert a városban, ezért ez a szó lassan kikopik a köztudatból.

Sov: Jelentése: sovány, gyönge, hitvány.

TOP 10 pécsi street art

Elítélünk mindenfajta esztelen rongálást, és utáljuk a városképet csúfító öncélú graffitiket. Összeállításunkban olyan street art munkákat mutatunk be, melyek legális helyen vannak, vagy senkit sem zavarnak, hanem éppenséggel mosolyt csalnak az arcokra.

Another brick in the wall

A Tímár utcai alkotáshoz nem kell sok mindent hozzáfűzni. Zseniális!

Konnektorok 

Igen, ezek a konnektorok fel vannak fújva a Szívcentrum lépcsőjének mellvédfalára.

Királynő

Utcaátnevezés pécsi módra. Ehhez sem kell sok kommentár, imádjuk!

It’s like that

Ezer éve a Petőfi utca dísze, szerintünk már a városképhez tartozik, bár nem túlzottan szép.

Pillér arcok

A Siklósi úti felüljáró kopár betonpillérei szerintünk nagyon szépek lettek. 

Panellények

A Király utca végén, az egykori Varázskert helyén (ma parkoló) látható falfestmény ugyancsak régi darab, de jól néz ki, ráadásul árad belőle a vidámság. 

Magasház-art

A bontás miatt a Magasház melletti falak festményei valószínüleg már nem sokáig lesznek láthatók. 

Zabos rendőr

A Várkői stadion kerítésén látható ez a levegőbe lövöldöző rendőr úr.

Felhők a tűzfalon

A Rákóczi úton található volt Városi Képtár oldala. Csak azért tettük be az összeállításba, mert ide bizony fel kellett mászni, ebben meló van, még akkor is, ha erősen súrolja a rongálás határát ez a graffiti.

Kerítés design

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói zseniális kerítésdekort készítettek iskolájuknak. 

TOP 10 pécsi blöff

IKEA Pécsett

Talán ez a legrégebbi pécsi ígéret, blöff, ami néha még ma is felüti a fejét, de teljesen feleslegesen. Az IKEA nem tervez üzletet nyitni jelenleg Pécsett, és szerintünk ez a lehetőség annyira nem is érdekli őket, hiszen déli szomszédainknál nemrég több IKEA is nyílt. Ráadásul ezek nincsenek is olyan messze Pécstől. 

Aquapark a Balokányban

Letették a nagyokosok a nagyesküt, hogy 2010-ben mindenképpen elkészül egy minden igényt kielégítő aquapark a Balokányban. Azóta látjuk, hogy ez nem jött össze, bár mostanában megint elhangzanak az üggyel kapcsolatban ígéretek, ám maradjunk annyiban, hogy majd akkor hisszük el ezt az egészet, amikor először érkezünk seggel a vízbe egy óriáscsúszdáról a Zsolnay Kulturális Negyed tőszomszédságában.

U2 koncert a pogányi reptéren

2008-ban robbant a bomba, miszerint 2010-ben, az EKF évében a U2 ad koncertet a pogányi reptéren. A hírre felbolydult egész Magyarország, ám a koncertből semmi nem lett.  

Fapados járatok a pogányi reptérről

Ez is egy örökzöld pécsi téma, amiből eddig semmi nem valósult meg. Szerintünk mostanában nem is nagyon fog, de aggodalomra semmi ok, Eszékről indulnak fapados járatok bőven, és sok pécsi ki is használja ezt a lehetőséget.

Világszínvonalú golfpálya Pécsett

Ez egy 2005-ös ügy, amikor is egy cég kitalálta, hogy a 6-os út mellett, Pécs és Szentlőrinc között megépít egy világszínvonalú golfpályát. 2006 nyarán tervezték az intézmény átadását, ahol a tervek szerint létesült volna egy 19 lyukú pálya, amely köré kiegészítő létesítményeket, gyakorlópályákat, 650 négyzetméteres klubházat, apartmanházat, konferenciaközpontot, négycsillagos szállodát és wellnessrészleget terveztek. Mi lett belőle? Semmi.

Matyi Dezső kitálal a PMFC kizárásának okairól

Tavaly kizárta a Magyar Labdarúgó Szövetség a PMFC labdarúgó csapatát az NB I. küzdelmeiből, és a Megyei I. osztályba sorolta vissza az együttest. Az MLSZ álláspontja szerint megalapozott volt a döntésük háttere, a klub akkori tulajdonosa, Matyi Dezső szerint viszont nem. A tulaj a kizárás után megígérte, hogy hamarosan kitálal az MLSZ döntésének piszkos hátteréről, ám ez idáig ez nem történt meg, a pécsi futballszerető közönség azóta is epekedve várja a megszólalását.  

1 milliárd forintos stadionfejlesztés

Amikor még NB I.-es volt a PMFC, belengették, hogy az országos trendeknek megfelelően a pécsi klub is kap pénzt a meglévő stadionjának fejlesztésére. Kétszer 500 millió forintos pénz érkezéséről szóltak a hírek, de a dolgok más irányt vettek, a csapat a negyedosztályban találta magát, a pénz meg maradt ott, ahonnan ígérték.

A villamosközlekedés visszaállítása

Ez az ígéret általában választási időszakban kerül elő, valaki mindig bedobja ezt az örökzöld témát, de szerintünk ezen már csak mindenki nevet. Jelenleg sem akarat, sem semmiféle esély nincs arra, hogy újra villamos csilingeljen a Király utcában, bár a magunk részéről mi nem zárkóznánk el ettől.

Észak-dél irányú metróvonal

2010-ben látott napvilágot az a sokakat megmosolyogtató hír, hogy egy pécsi ügyvéd konkrét tervekkel állt elő azzal kapcsolatban, hogy Kertváros és a belváros között létesüljön metróvonal. Az ötlet szerint a metró a mostani kertvárosi buszpályaudvartól indult volna, és egészen a Széchenyi térig vitte volna az utasokat. Hahaha!

Az IC menetidejének csökkentése

Ezt is hallottuk már ezerszer. Mindenféle hangzatos ígéretek el lettek már durrantva ez ügyben is, de az a vicces helyzet állt elő, hogy nemhogy csökkent volna az IC menetideje, hanem szépen, fokozatosan egyre csak nőtt. És még csodálkozik mindenki azon, hogy vonat helyett Oszkárral járnak az emberek Pestre.

súgó
Párbeszéd, sötétben
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #20 // Rozs Tamás (Szélkiáltó)
 
súgó
Frankofón Fesztivál