Mérföldkő
Mérföldkő
promo / 2020-10-06 lokál
Újabb mérföldkőhöz érkezett az Apolló Kulturális Egyesület, az Escargo Hajója Színház és az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola, hiszen októberben új helyszínen, vadiúj bázisukon folytatják értékteremtő tevékenységüket. Tóth Zoltánnal, az Apolló Kulturális Egyesület elnökével beszélgettünk a részletekről és a tervezett programokról.

Nemsokára új helyre költöztök. Mesélj erről! Milyen lesz az új színháztermetek, mitől lesz több, jobb, praktikusabb, mint az előző játszóhelyetek volt?

Egy olyan folyamaton vagyunk túl, mint a felnövés, hiszen egy idő után mindenki elköltözik otthonról és a saját lábára áll. A Kulturális Központ, ahol eddig voltunk, infrastrukturálisan, és még nagyon sok tekintetben rengeteget adott nekünk, hiszen egy működő intézménybe voltunk beépülve. Most azt láttuk jónak, hogy ez változzon meg úgy, hogy mi működtetünk egy intézményt, a saját helyünkért vállalva a felelősséget próbálunk meg felnőni, hogy egy kicsit önállóbbak és nagyobbak legyünk. Az új központunk egyébként az Endresz György utca 2/B-ben lesz, egyszerűbben fogalmazva, a POTE alatti Lidl mögött leszünk.

Mikor tervezitek megmutatni a közönségnek az új bázisotokat?

Több mint 1 éve vettük bérbe az új helyiséget, az engedélyeztetések, az átalakítások, és a tavaszi pandémia sok időt elvett tőlünk. A hivatalos megnyitó október 22-24-ig lesz, egy háromnapos, tartalmas rendezvénnyel.

Milyen előadásokkal készültök ebben az évben?

Több dolgot szolgál ki a 100 négyzetméteres színháztermünk. Egyrészt az Eck Iskola programjait, másrészt az Escargo Hajója színházi előadásait. De befogadószínházként is működünk, próbáljuk azt a szobaszínházi légkört megteremteni, ami Pécsett nagyon hiányzik. Ennek keretében lesz látható Hajdu Szabolcsék Látókép Ensemble színházától az Ernelláék Farkaséknél, a Kálmán nap és az 1% indián című előadás. Vendégünk lesz a Nézőművészeti Kft is, ők a Gyáva, a Soha senkinek, a Kalap és az Ady/Petőfi produkciójukat hozzák el. De közönségtalálkozókkal egybekötött filmvetítéseknek is otthont adunk, melynek keretében Hajdu Szabolcs két filmjét vetítjük, az Ernelláékat és a friss Békeidőt. A színháztermünkbe 40-50 fő fér be, tényleg olyan, mint egy szoba, székekkel, fotelekkel, kisasztalokkal, úgyhogy aki szereti az ilyesfajta hangulatot, biztosan jól fogja magát érezni nálunk.

(X)

lokál
Eximó Jégrém: Mégis mégse
 
film
KertMozi a Zsolnay Negyedben 
 
zene
Zsolnay Piknik – Koncertek